Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149 zł

eKspresso

Do parzenia espresso w polskim stylu

gwiazdka żółta - ikonka

5/5

EAN: 5907038566667

Oto kawa, której domagał się lud! Prawdziwe włoskie espresso w polskim wydaniu Kawa Mać! Kawa przeznaczona do parzenia pod wysokim ciśnieniem. W małym ciele wielka moc - otulona jedwabistą cremą i tygrysimi cętkami.

Kawa ziarnista60% Arabica, 40% Robusta
Pochodzenie ziarenIndie, Brazylia
dostępny

dostępny

Wysyłka do 24h

Wysyłka do 24h

29,99 24,38
- +
Etykieta kawy espresso

eKspresso!

Bardziej wyrazista niż Twoja eks!

Jeśli Twoja poprzednia kawa już Cię nie zachwyca, spróbuj tej! Wielka moc w niewielkiej filiżance. Bo nie ilość jest ważna, a to jak szybko otwiera umysł.

 

 

barista podaje kawę espresso

Chleba, igrzysk... i eKspresso!

Oto kawa, której domaga się lud.

Infomracja - ikona

Odtąd eKspresso nie jest już lapsusem językowym. To najbardziej pożądany blend do parzenia wyrazistego espresso... lub eKspresso, jak kto lubi. Klasyczna brazylijska arabica, monsunowana India Malabaar i pozbawiona kompleksów robusta Kaapi Royal – dobrze zmieszane, lekko wstrząśnięte, idealnie nadają się do zaparzenia małej czarnej z gęstą cremą. 

Dlaczego dodaliśmy K? bo K nadaje soczystości. I taka jest nasza kawa eKspresso. Z ekspresyjną nutą orzechów i czekolady. Z niską kwasowością. Nie gorzka. Soczyście wyrazista. K*wa w punkt!

Polecane metody parzenia:

Ekspres automatyczny
Ekspres kolbowy
Kawiarka
Aeropress
Drip
Chemex
French press
Ekspres przelewowy
Kawa parzona

Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze

Co tu namieszaliśmy?

60%

Arabica

40%

Robusta

 Brazylia Cemorrado Chocolate Edition

kraj pochodzenia

Brazylia

region

Mogiana, Cerrado

odmiana

Mundo Novo, Caturra, Catuai

metoda obróbki

naturalna

wysokość

1150 - 1350 m n.p.m

stopień palenia

średni

Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Kawa, którą wszyscy znamy i kochamy. Lekka, ale intensywna słodka czekoladka.

India Malabar AAA

kraj pochodzenia

Indie

region

Malabar

odmiana

Kents, Catimor

metoda obróbki

monsunowa

wysokość

1000 - 1800 m n.p.m

stopień palenia

średni

Brudne body, mocne wiatry – to wszystko skojarzenia związane z kawą wywodzącą się z Indii, która została poddana monsunowej obróbce. Monsunowanie kawy odtwarza jej smak z okresu historycznych rejsów. Przez kilka tygodni kawa wystawiana jest na działanie wiatrów monsunowych. To one sprawiają, że ziarna zwiększają swoją objętość, nabierają mocy i wyrazistego smaku. W efekcie uzyskujemy kawę z mocną goryczką. Lekko pikantną i szorstką, ze słodkim aromatem orzecha.

 

India Kaapi Royal AA

kraj pochodzenia

Indie

region

Karnataka

odmiana

-

metoda obróbki

-

wysokość

600 - 900 m n.p.m

stopień palenia

średni

Kawa robusta. Naprawdę dodaliście robustę? Yes. Ale doskonałe jakości. Kaapi Royal dumnie miesza się w blendzie eKspresso bez robuścianych kompleksów. To jej zawdzięczamy tygrysie cętki w cremie i pazura w smaku.

Profil sensoryczny

profil palenia - ikona

średni

profil palenia

kwasowość - ikona

1/5

kwasowość

słodycz - ikona

3/5

słodycz

intensywność- ikona

4/5

intensywność

eKspresso w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?

  • Espresso – do tego właśnie została stworzona. Idealny wybór! eKspresso to kawa ekspresyjna. Zalecana do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. To w nim prezentuje najpiękniejsze body, pokazując słodko-gorzkie oblicze. Mocna. Soczysta. Wyrazista. K*wa w punkt!
  • Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego - delikatnie czekoladowa czarna kawka o słodkim profilu, ale z charakterystyczną goryczką.
  • Ekspres przelewowy - tutaj pojawia się jej wysokość - kwasowość! Nuty czekoladowe dalej wyczuwalne, ale w kwaskowatym, cytrynowym wydaniu.
  • Chemex, aeropress, dripper - Grubsze mielenie i chłodniejsza woda nie są sprzymierzeńcami espresso. Nie szukaj alternatyw dla wszystkiego. Małe może być wielkie. Nawet jak się nie przelewa.
  • Ciśnienie + mleko – dodatek mleka jej służy. Polecamy ją we włoskiej wersji cappuccino, latte, espresso macchiato caldo, macchiato freddo... a także jako baza do polskiej kapuczyny.
Wskazówka
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą

eKspresso

- espresso z polskiego  ekspresu.

 
 
 
espresso w czerwonej filżance
 
 

Cupping Waszych Eks

Wasi eks to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.

Droga Eks, co czujesz?

“Słodko-gorzki smak... dokładnie taki, jak wspomnienia o moim eks"

  • orzech
  • czekolada
  • goryczka
kobieta pije espresso
mężczyzna pije kawę espresso

Drogi eks, co czujesz?

“Szybko stawia do pionu! Jeden łyk i już się budzę!”

  • nugat
  • czekolada
  • trawa cytrynowa

 

Galeria zdjęć

salvadore dali z filiżanką espresso

Surrealizm czy eKspresjonizm?

Zaparz kawę w swoim stylu!

Oddychaj! K*wa Mać

Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.

I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.

Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!

Opakowanie z otworem wentylacyjnym

Wyślij na adres e-mail:

Opinie o produkcie

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

5.0 / 5

Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona

Paweł

bardzo dobre espresso chociaż zdziwiłem się, że ziarna są średnio palone. Mogły być nawet trochę mocniej palone jak do espresso

5.0 / 5

Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona

Ala

fajna kawka

Ocena produktu

5/5
Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona

na podstawie 1 opinii