Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149

Blog

Kawa pochodzi z owoców. Kwasowość to nie zło.

Jeśli brazylijska mocno palona arabica jest Twoją ulubioną kawą, to pewnie kwasowość w kawie źle Ci się kojarzy. A gdyby kawa była wiśnią? No właśnie! Kwasowość jest czymś absolutnie naturalnym w kawie. Przeczytaj, skąd bierze się kwasowość w kawie i czy zawsze oznacza coś złego?

czytaj całość

Dlaczego kawa jest gorzka?

Jeśli jest bardzo gorzka, to może dlatego, że jest złej jakości, za mocno palona albo źle zaparzona. Wybierasz gorzkie kawy, bo myślisz, że mają więcej kofeiny? Czy wiesz, że "delikatna" kawa z przelewu może mieć więcej kofeiny niż "mocne" espresso? Czara goryczy się przelała. To nie poziom goryczy jest miarą mocy kawy. Sprawdź, jak to jest naprawdę.

czytaj całość

Kawa z Kuby - jak smakuje?

Intensywna, aromatyczna kawa z Kuby jest naprawdę wyśmienita. I chociaż profil kawowy ma typowo słodki smak, to wyrazistą gorycz potęguje fatalna sytuacja plantatorów kawy na Kubie.

czytaj całość

Ale Meksyk! Kawa z Meksyku

Przyjemna kawa, która podoba się tłumom. Ani skomplikowana, ani funky - ale za to aromatyczna i przyjemnie słodka. Poznaj główne fakty o kawie z Meksyku. Profile smakowe, zapachowe i główne cechy ziaren meksykańskiej kawy.

czytaj całość

Jak parzyć kawę w dripperze?

Mały zaparzacz, duże możliwości! Elegancki, stylowy, a co ważniejsze bardzo praktyczny zaparzacz do kawy Hario V60 poleca się do parzenia na przelew! Sprawdź, jak zaparzyć kawę korzystając z drippera Hario V60.

czytaj całość