Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149

Dlaczego k*wa mać?!

Czerwone tło

Jak często zadajesz sobie w życiu to pytanie?

Bo my często!

 

Pojawia się zawsze wtedy, gdy codzienność zdumiewa, logika zawodzi, los płata figla albo strzela obuchem w łeb.

 

Zauważyliśmy, że nasi przyjaciele i znajomi też wciąż pytają "dlaczego k*wa mać?!". I nie znajdują prostej odpowiedzi. Bo tak naprawdę, to chyba dużo więcej niż pytanie. To dylemat destrukcyjny złożony. To materia na styku egzystencjalizmu i filozofii karmy. Pytanie tak powszechne, że aż narodowe. Choć od ideologii stronimy.

 

 

Postanowiliśmy w końcu na nie odpowiedzieć. I chyba znamy właściwą odpowiedź. Zestawiliśmy także inne pytania - może mniej popularne, ale lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć. Przeczytaj dlaczego k*wa mać, napij się dobrej kawy... i nie pytaj więcej!

 

wzor 5 1712077848
kawa krzyk emocje 1724065767
wzor 6 1712077849

❓ Dlaczego k*wa mać?

Bo zasługujesz na najlepsze.

 

A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. Mamy ją w ofercie. ❤️☕❤️

 

Wsypujemy do paczek bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy. Sygnujemy naszą marką - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani w naszej kawie, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!

🔥 Gdzie wypalana jest kawa?

Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię.

 

Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać. Chwilowo biznes kawowy to nasza odskocznia. Bardzo chcielibyśmy, aby w niedługim czasie stała się sposobem na życie.

 

👀 Czy kawy różnią się tylko etykietami?

Nie! 

 

Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. Mamy w ofercie kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Mamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy. Staraliśmy się je przygotować w taki sposób, abyś mógł łatwo “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.

 

🍒 Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever..., a ja ich nie czuję. Kto tu oszukuje? 🤥

Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu?

 W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:

  • 😋 No.1 Mamy różne smaki
  • 🤥 No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
  • 🙅‍♂️No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposobu parzenia

No. 1

Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas wyczillować 🏖️

 

No. 2

Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz.

 

Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey 🤎💛🤎

 

No. 3

Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! My nie jesteśmy od tego, aby mówić, co jest dobre, a co złe... jak masz myśleć i jak żyć. Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.

 

☕ Czy będziecie mieli większy wybór kaw?

Oczywiście! Już za niedługo.

 

Wprowadzimy więcej kaw z segmentu specialty dla miłośników kaw owocowych z wysokiej półki. 

Dodamy kolejne kawy typu single. Będziemy robić nowe blendy, dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakiem.

 

Oczywiście nowy smak = nowy przekaz. Cały czas pracujemy koncepcyjnie nad nowymi etykietami, które mamy nadzieje wywołają uśmiech na waszych twarzach.

 

🤷‍♀️ Skąd ta nazwa?

Z miłości do kawy. Z dystansu do codzienności.

 

Tym którzy przysypiali na lekcjach polskiego przypominamy, że staropolskie MAĆ jest rzeczownikiem rodzaju żeńskiego i oznacza matkę. Słowo w takim znaczeniu znajdziemy w wielu przysłowiach np. „jaka mać, taka nać”.

 

Jeśli więc w Twojej głowie nazwa naszej marki kojarzy się z plugawym wulgaryzmem, to znaczy, że pewnie miałeś sporo stresów w ostatnich dniach. Odpocznij. Wyluzuj. Napij się dobrej kawki. Uśmiechnij się 😊😍

 

📅 Kawa mać! I co dalej?

Dopiero startujemy! Nasz plan działania wygląda następująco: 

 

🔴Marka Kawa Mać -> 🛒Sklep internetowy z kawą -> 🔥Nanopalarnia -> 🟡🟤🟠Kolejne marki kawowe -> 💪Ugruntowana pozycja na rynku kawy ziarnistej w Polsce -> 🌍Podróże po plantacjach kawy, z których pochodzą nasze ziarna.

 

Tak sobie to wymyśliliśmy. I krok po kroku, łyk po łyku, realizujemy plan. Po drodze zaskoczymy Was licznymi niespodziankami związanymi z naszą marką... ale o niespodziankach będziemy informować na bieżąco na naszych socialach. A teraz czas na kawkę.