Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149

Dlaczego kawa jest gorzka?

Jeśli jest bardzo gorzka, to może dlatego, że jest złej jakości, za mocno palona albo źle zaparzona. Wybierasz gorzkie kawy, bo myślisz, że mają więcej kofeiny? Czy wiesz, że "delikatna" kawa z przelewu może mieć więcej kofeiny niż "mocne" espresso? Czara goryczy się przelała. To nie poziom goryczy jest miarą mocy kawy. Sprawdź, jak to jest naprawdę.

kawa z ziarnach, mielona i kawa w filiżance

Czy kawa musi być gorzka?

Lata picia fatalnej jakości kawy sprawiają często, że gorycz jest dla nas wyznacznikiem mocy kawy.

A tak naprawdę kawa pochodzi z owoców kawowca. Wysoka gorycz nie jest jej pożądaną postacią. Dużo bardziej pożądanym smakiem przy parzeniu dobrych gatunkowo ziaren kawy jest kwasowość.

 

Jeśli kawa jest gorzka to:

  • ❌Ziarna kawy są złej jakości
  • ❌Kawa została poddana mocnemu (zbyt mocnemu) paleniu
  • ❌Kawa została źle zaparzona

Gorzka kawa = Niedobra kawa? 🖤Niekoniecznie

 

Jeśli kawa jest tak gorzka, że łyżka stanęła dęba w filiżance, to prawdopodobnie została poddana mocnemu paleniu. Im dłuższy czas palenia, im wyższa temperatura, tym ziarna kawy nabierają większej goryczy. Dokładnie tak, jak kiełbasa z grilla. Jeśli zwęglona kiełbasa jest Twoją ulubioną potrawą grillową, to pewnie wiesz, co mamy na myśli.

 

Jak już jesteśmy przy kiełbasie z grilla, to pewnie od razu zaświeci się światełko - mocno palone rzeczy są bardziej rakotwórcze.

 

🔥🔥🔥

Mocne palenie = Więcej akrylamidu = Mocniejsze działanie rakotwórcze

 

Ale w przypadku kawy jest jednak odwrotnie. Kawa jasno palona zawiera go nieco więcej niż mocno palona. Wynika to z faktu, że najwięcej akrylamidu powstaje na początku wypalania kawy. Co nie zmienia faktu, że jeśli wybieramy dobre ziarna, to ilość powstałego akrylamidu jest bezpieczna dla zdrowia.

 

Oczywiście, jeśli jesteś fanem mocno gorzkiej kawy i tylko taka Ci smakuje, to wybieraj gorzką🖤!

 

My nie mówimy nikomu jak ma żyć i jaką kawę pić.

 

Dzielimy się naszymi spostrzeżeniami i zachęcamy do spróbowania kaw świeżo palonych.

Jasne, średnie i mocne palenie

Sposób palenia jak najbardziej ma wpływ na smak kawy i poziom goryczy.

 

Czy to znaczy, że 🔥jasne palenie jest dobre, a 🔥🔥🔥mocnego palenia trzeba unikać?

 

Nie.

 

Poszczególne sposoby parzenia kawy wymagają różnego poziomu palenia ziaren.

 

Do mocno alternatywnych długich przelewowych metod parzenia można wybrać jaśniejsze palenie. Z kolei do espresso lepsze będzie mocne palenie. Nie uzyskamy dobrego espresso z jasno wypalonych ziaren.  Średnie palenie jest najbardziej „uniwersalne”. Chociaż mając na uwadze ogromną ilość ziaren kawy, które zachowują się różnych metodach parzenia, w kontekście kawy trudno jest mówić o uniwersalności.

Większa gorycz = więcej kofeiny?

Nie!

 

A nawet całkiem odwrotnie!

 

💪☕Delikatne kawy z przelewu mają więcej kofeiny niż "mocne" espresso!

 

Jak to jest możliwe? Otóż ilość kofeiny, która uwalnia się do filiżanki, zależy przede wszystkim od sposobu jej przyrządzenia, a nie sposobu wypalenia. ⏰Dłuższe parzenie pozwala wydobyć więcej kofeiny. Dlatego kwiatowa i orzeźwiająca kawa z dripa będzie zawierała więcej kofeiny od espresso! Nawet jeśli espresso wydaje się nam super mocne, to dłuższe działanie będzie miała kawa zaparzona w metodach przelewowych.

 

Filiżanka kawy zawiera średnio od 30 do 180 g kawy, a więc różnica w poziomie zawartości kofeiny może być bardzo duża.

 

Chcesz więcej kofeiny w kawie? Wybieraj kawy na przelew!

 

Tutaj znajdziesz najlepsze kawy.