Darmowa dostawa do paczkomatu InPost od 149 zł
Kawa z laboratorium? Wybierz chemex, zaparzacz rodem z niemieckiego laboratorium. Sprawdź przepis na parzenie kawy w chemexie.
Ekspres do kawy chemex został wynaleziony w 1941 r. przez niemieckiego chemika dr Petera Schlumbohma. Alchemik, który chciał zrozumieć chemię, która odpowiada za ekstrakcję smaku, aromaty i kofeiny z ziaren kawowca. To właśnie jego zapałowi i eksperymentom zawdzięczamy ekspres nawiązujący swoją budową do laboratorium.
Kultowy kształt klepsydry Chemex uznawany jest za bardzo designerski i sexy. Doceniła go nawet nowojorska MoMA. Opisuje go jako sprzęt, który uosabia koncepcję kuchni jako laboratorium, czyli cechę charakterystyczną dla ruchu międzywojennej Nowej Kuchni.
Chemex dzięki podwójnej funkcji zaparzacza i serwera na filtry może zaparzać kawę ad hoc. Sposób parzenia to klasyczna metoda przelewowa: do stożkowego filtra wsypujemy zmieloną kawę, a następnie okrężnymi ruchami wlewa się gorącą wodę. Główną rolę odgrywa tutaj grawitacja. To właśnie dzięki sile grawitacji woda przelewa się przez złoże kawy, wydobywając z niej cały smak i aromat. Takie proste, a takie piękne. Chociaż w profesjonalnej praktyce parzenia kawy jest już dużo bardziej skomplikowanie. Chemex wymaga sporo wprawy, aby uzyskać idealną kawę. Bynajmniej nie mamy na myśli zakresu wykonywanych czynności… bo te są easy peasy! Większą trudność przynosi dobór parametrów, które gwarantują optymalną ekstrakcję konkretnego rodzaju kawy.
1. Przygotuj i podgrzej filtr
Umieść filtr stożkowy w zaparzaczu. Opłucz go gorącą wodą, równomiernie po całej powierzchni. Spowoduje to wstępne podgrzanie zaparzacza i pozbycie się papierowego posmaku z filtra. Wylej wodę i włóż filtr w kierunku dziobka, aby wzmocnić ten obszar.
2. Zważ i zmiel kawę
Ustaw chemex na wadzę. Wsyp 30 g zmielonej kawy. Wyśrodkuj kawę w zaparzaczu i wyzeruj skalę.
3. Pierwsze zalanie - wywołaj blooming
90 gram wody
Uruchom minutnik po dodaniu gorącej wody. Wlewaj aż do nasycenia wszystkich fusów lub do uzyskania około 90g. Mieszaj łyżką, aby upewnić się, że nie ma suchych grudek.
4. Drugie zalanie
90 gram wody
Po 40 sekundach rozpocznij drugie nalewanie, upewniając się, że kawa i woda ponownie się połączyły. Nalewaj ruchem wibracyjnym, a następnie delikatnie spiralnie. Nie lej po krawędziach. Drugie zalanie to też 90 g wody. Polej ciemne miejsca i unikaj jasnych.
5. Trzecie zalanie
180 gram wody
Tym samym sposobem zalej kolejne 180 gram wody, aż minutnik będzie wskazywał 2 min.
5. Ostatnie zalanie
Po dwóch minutach wlej ostatnią partię wody - ok 140 g wody.
6. Zaparzanie kawy
Czekaj. Po kilku sekundach kawa powinna być niemal gotowa. Podnieś filtr, a następnie wyrzuć do go śmieci.
7. Zamieszaj i podawaj
Zamieszaj trochę chemexem i kawa gotowa. Możesz podawać.
Czy 4 zalewania wody są konieczne? Absolutnie nie.
Możesz spokojnie ograniczyć zalewanie do 3 razy (zwiększając ilość wody przy jednym zalaniu). A jak bardzo Ci się spieszy do dwóch... ale pamiętaj, że kawa potrzebuje podczas parzenia trochę czasu. Dlatego daj jej wypuścić pełnię aromatów i smaków :)
Ta, która Tobie najbardziej smakuje ;)
Tak naprawdę, to nie ma jednej właściwej odpowiedzi na to pytanie. Tak samo, jak nie ma ma jednej uniwersalnej najlepszej metody parzenia.
Ale za to może być najlepsza metoda parzenia dla Ciebie. Poszczególne ziarna kawy mogą „lepiej wychodzić” z konkretnego typu ekspresu. I my przy kawach staramy się zasugerować, jaki rodzaj ekspresu wybrać do danej kawy. Ale to nie znaczy, że on jest obiektywnie najlepszy.
Poza tym wybór najlepszego zaparzacza będzie zależy od tego, czego Ty oczekujesz od swojego naparu, zarówno pod względem smaku, jak i łatwości użycia. Jednym z prostszych ekspresów, które umożliwiają parzenie powtarzalnej jest Kalita Wave, Z kolei V60 i Chemex mogą produkować kawę o nieco większej wyrazistości smaku. Jednocześnie kawy parzone z chemexa i V60 są bardzo lekkie. A jeśli lubisz pełniejszą, wręcz nawet cięższą konsystencję i bogatszy smak, możesz preferować French Press.
Chemex to szklane naczynie do parzenia kawy metodą przelewową. Łączy w sobie dzbanek i dripper, używa specjalnych papierowych filtrów.
Średnio-grube, podobne do gruboziarnistej soli morskiej.
Około 1:16 – czyli 1 g kawy na 16 g (ml) wody. Przykład: 30 g kawy na 500 ml wody.
Około 92–96°C. Tuż po zagotowaniu odczekaj 30–60 sekund.
Przepłukujemy wodą aby:
Parzenie trwa za krótko (np. 2–3 minuty) i kawa wychodzi słaba, wodnista.
Parzenie trwa zbyt długo (ponad 5 minut), kawa może być gorzka.
Chemex używa grubszego filtra, co daje klarowniejszy napar, mniej olejków i bardziej herbaciany smak. Zwykle parzy się większe porcje niż w V60.
Wybierz kawę ziarnistą, abyś mógł zmielić kawę przed jej przyrządzeniem. Do chemexa polecamy kawy o owocowych i soczystych nutach - będą delikatnie kwasowe i pysznie orzeźwiające: