Karma K*wa wraca
Tym razem w karmelowo-cytrynowym wydaniu.
5/5
EAN: 5907046461046
Kawa
Karma K*wa wraca
- EAN: 5907046461046
Warianty produktu (5)
Wysyłka do 24h
Karma wraca!
Tym razem w cytrusowo-karmelowym wydaniu. Zdecydowanie polecamy ją do filtrów i przelewów.
Wszechświat odpłaca Ci tym co mu dajesz. Aby dobro do Ciebie wróciło, musisz coś dobrego zrobić. Zrób dobrą kawę. Karma K*wa!
I tak Cię dopadnie Karma K*wa!
Co zaparzysz, to wypijesz!
To nie los odpowiada za smak Twojej kawy, ale Ty sam. Najwyższy czas wziąć odpowiedzialność za swoje czyny.
W roli głównej występuje tu Kostaryka Tarazzu La Pastora. Jeśli chcesz uzyskać czekoladowy smak kawy z nutą pomarańczy zaparz ją w przelewie. Jeśli ziarna potraktujesz wysokim ciśnieniem, będzie mocno kwasowo, może nawet za mocno. Pamiętaj, że Twoje życie to Twoje dzieło... tak samo jest z kawą. Od tego jaki sposób parzenia wybierzesz i jak zmielisz kawę, będzie zależało czy wróci do Ciebie dobra, czy niedobra karma k*wa!
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
100%
Arabica
Kostaryka Tarazzu La Pastora
kraj pochodzenia
Kostaryka
region
Tarazzu
odmiana
Carai, Caturra
metoda obróbki
na mokro
wysokość
1500 - 1900 m n.p.m
stopień palenia
Średni
Drzewka kawowe są uprawiane na żyznej wulkanicznej glebie, dzięki czemu uzyskują kompletny smak. Czyli jaki? Kwasowy, mocno owocowy, orzeźwiający, mało goryczkowy. Przy całej tej obfitości, kawa zachwyca lekkością.
Etiopia Yirgacheffe
kraj pochodzenia
Etiopia
region
Yirgacheffe
odmiana
Typica
metoda obróbki
na mokro
wysokość
1800 - 2100 m n.p.m
stopień palenia
Średni
Kawa o subtelnym, kwiatowym zapachu. Ale uwaga! To nie jest zapach kawy aromatyzowanej. Nie oczekuj w smaku sztucznych aromatów. Nie będzie tak słodko, jak po zalaniu 3w1. Wręcz przeciwnie. Będzie bardzo naturalnie i kwasowo, jak na kawę afrykańską przystało. Chcesz ją poznać od środka - weź na przelew!
Profil sensoryczny
średni
profil palenia
4/5
kwasowość
2/5
słodycz
4/5
intensywność
Karma w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Chemex, aeropress – o tak! Jeśli chcesz wydobyć największą głębię smaku, wybierz aeropress. Jeśli chcesz zauroczyć się bloomingiem, wybierz chemex!
- Ekspres przelewowy – życie to nie przelewki. Ale Karma K*wa najpełniej odradza się w przelewie!
- French press – nieco bardziej “brudna” konsystencja, ale dalej bardzo aromatyczna i cytrusowo orzeźwiająca.
- Ekspres ciśnieniowy - zależnie od m.in ustawień poziomu mielenia w młynku Twojego ekspresu karma może wrócić i odpłacić Ci nadmierną kwasowością, albo nadmierną goryczą, której zasadniczo w metodach przelewowych nie ma. Nie chcesz drażnić karmy, wybieraj metody przelewowe.
- Cappuccino, biała, latte... – mleko się rozlało? Trudno. Skutki będą nieodwracalne. Kawa z pomarańczową kwasowością zalana białym UHT? Brzmi jak szaleństwo. Ale jeśli Ty w tym szaleństwie widzisz metodę, to smacznego! Pij taką, jak lubisz.
Człowieku!
Masz tylko 1 życie. Wybierz dobrą karmę!
Cupping Kociary i Koteła
Kociara i Koteł to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Kociara, co czujesz?
“Nie jest tak słodko, jak na obrazku. Orzeźwiająca? Owocowa? Wysoko kwasowa!!! Wykręca jak kota ogonem!"
- pomarańcza
- karmel
- orzech
Koteł, co czujesz?
“Kawę miauuuuu... i wypił. Owocowa karma. Pyszna. Niech wraca często!
- pomarańczowa kwasowość
- jagoda
- rum
Galeria zdjęć
Czyń dobro!
Pij i częstuj dobrą kawą.
Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!
Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
5.0 / 5
Ania
Spodziewałam się większej kwasowości, ale jest okey. Parzona w ekspresie ciśnieniowym i z mlekiem - naprawdę spoko
Ocena produktu
na podstawie 1 opinii
Dodaj opinię o produkcie
Karma K*wa wraca