TrusKawka
True! Prawdziwie truskawkowa. Naturalnie.
EAN: 5907447701215
Kawa ziarnista
TrusKawka

- EAN: 5907447701215
Warianty produktu (4)
Wysyłka do 24h
Truskawkowa z natury
Marzysz o słodkim deserze z soczystych truskawek w śmietanie? Poczekaj do późnej wiosny. Potrzebujesz soczystej kawy, która pobudzi kofeiną i przełamie klasyczny zapach kawy truskawkową nutą? TRUSkawka!

Ponętnie soczysta

Truskawka w kawie to dużo bardziej naturalne połączenie niż spalona gorycz. Chociaż nam przez lata wydawało się inaczej.
Dlaczego większość kaw w sklepach nie ma smaku/zapachu owoców? Bo naturalne nuty owocowo-kwiatowe wyczuwalne są głównie w kawach uprawianych w zgodzie z naturą na agroekologicznych plantacjach. A taka uprawa jest droga. Dlatego nie ma ich w kawach produkowanych masowo.
Jeśli chcesz spróbować, jak wiele smaków i zapachów może znaleźć się w naturalnej kawie - skuś się na TRUSkawkę!
Zielone ziarno uprawiane jest na wysokich wzgórzach powyżej 2000 m n. p. m w regionie Yirgacheffe. Słynie on z produkcji jednych z najlepszych na świecie kaw Arabica, które odznaczają się złożonym smakiem o wyrazistych nutach kwiatowych, cytrusowych i owocowych.
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu wsypaliśmy?
Uprawa kawy Arabica nie jest przewidywalna i powtarzalna jak funkcje trygonometryczne sinus i cosinus. To słońce, deszcz, Matka Natura i praca ludzka decydują o dostępności, wielkości i jakości zbiorów. Dlatego stworzyliśmy serię Vibes, dzięki której będziesz mógł poczuć energię konkretnego kraju z uwzględnieniem sezonowości uprawy. Sprawdź, jaką kawę znajdziesz dzisiaj w paczce TrusKawki. Bo tak jak vibe, tak i i kawa może się zmienić! Poczuj truskawkowy vibe tu i teraz!:
100%
Arabica
Etiopia CHELBESA
kraj pochodzenia
Etiopia
Region
Yirgacheffe
odmiana
Heirloom
metoda obróbki
naturalna
wysokość
2000-2100 m n.p.m
stopień palenia
Średni
Kawa z natury truskawkowa - piękne, dorodne ziarna, które po zaparzeniu muskają delikatną subtelnością soczystej truskawki.
Profil sensoryczny

średni
profil palenia

4/5
kwasowość
3/5
słodycz

3/5
intensywność
TRUSkawka w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Dripper, chemex – w filiżance ponętnie soczysty zapach truskawki. Podczas preinfuzji co prawda nie ma truskawkowej eksplozji, ale jak kawa już przestygnie, to poczujesz dobrze znany smak truskawki... takiej z kompotu. Połączenie przyjemnej kwasowości z uwodzicielskim podtekstem truskawki. Można parzyć i marzyć!
- Aeropress – wyciska truskawkę, jak cytrynę, ale kwasowość przyjemniejsza niż ta cytrynowa. Jest truskawkowo, żurawinowo i trochę cytrusowo. Ale to nie lemoniada.
- Espresso - wyciska kwasowość i to taką bardzo soczystą. To nie są ziarna do parzenia espresso, ale o dziwo espresso wychodzi całkiem przyjemnie. Chociaż oczywiście jest to gratka wyłącznie dla fanów kwasowej postaci espresso.
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego - Jest i kawa i truskawka. Kawa delikatnie kwasowa, a truskawka najbardziej wyczuwalna, gdy kawa już przestygnie. Tylko nie szukaj tutaj truskawki w wersji Eton Mess :P Mamy tu bardziej kompot z truskawki, z dominującą nutą kawy.
- Biała - jeśli musisz, to możesz. Ale nie po to ziarna dojrzewały na wysokości powyżej 2000 m. n.p.m. żeby je mleko zalało. Poza tym delikatnej kwasowości i tak nie wypędzisz. Chyba, że jeszcze cukru dosypiesz. Jak musisz...

















Parzenie
jak marzenie!

Cupping Jagody i Frasera
Jagoda i Fraser to nasza rodzina, ale też nasi przyjaciele, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Jagoda, co czujesz?
"To nie śliwka w kompocie. To zdecydowanie truskawka w kawie."
- truskawka
- żurawina
- słodko-kwasowy owoc


Fraser, co czujesz?
“Kręci, nęci! Ponętnie soczysta.”
- truskawka
- dżem z czerwonych owoców
- cytrus

Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

TrusKawka