Kwiecista K*wa
Jeszcze się zakochasz.
5/5
EAN: 5907046461022
Kawa
Kwiecista K*wa
- EAN: 5907046461022
Warianty produktu (5)
Wysyłka do 24h
Kawa, która rozkwita
Eksploduje w przelewie całym swym bogactwem smaku i aromatu, rozkoszną owocowością i kwiecistością. Jest przy tym lekko kwaskowa i orzeźwiająca. Kawa, która nie może się zdecydować, czy chce być kawą, herbatą, czy kwiatem.
Oto nasza kwiecistośćYirgacheffe
...bo kawa jest kobietą!
Blooming, czyli etap parzenia kawy, podczas którego kawa “rozkwita” wziął pewnie nazwę od parzenia Yirgacheffe. Kawa inna niż wszystkie. Delikatny smak herbaciany z aromatem bergamotki i migdałów połączony z lekką kwasowością cytryny.
Kawa, który zachwyca i zaskakuje. Zależnie od sposobu parzenia, może pokazać całkowicie odmienne oblicza – od kwiatowej delikatności i ujmującej subtelności, aż po mocną kwasowość i gorycz. Nieprzewidywalna. Zupełnie jak kobieta. Gdyby kawa była kobietą, byłaby Yirgacheffe!
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
100%
Arabica
Etiopia Yirgacheffe
kraj pochodzenia
Etiopia
region
Yirgacheffe
odmiana
Typica
metoda obróbki
na mokro
wysokość
1800 - 2100 m n.p.m
stopień palenia
Średni
Kawa o subtelnym, kwiatowym zapachu. Ale uwaga! To nie jest zapach kawy aromatyzowanej. Nie oczekuj w smaku sztucznych aromatów. Nie będzie tak słodko, jak po zalaniu 3w1. Wręcz przeciwnie. Będzie bardzo naturalnie i kwasowo, jak na kawę afrykańską przystało. Chcesz ją poznać od środka - weź na przelew!
Profil sensoryczny
średni
profil palenia
2/5
kwasowość
3/5
słodycz
4/5
intensywność
Kwiecista k*wa w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Chemex, aeropress – o tak! Jeśli chcesz wydobyć największą głębię smaku, wybierz aeropress. Jeśli chcesz zauroczyć się bloomingiem, wybierz chemex! Yirgacheffe to kawa delikatna jak kwiat – delektuj się zapachem, odkrywaj delikatne nuty smakowe. A jeśli niczym najzdolniejszy barista umiejętnie dobierzesz parametry parzenia, uzyskasz napar absolutnie wyjątkowy, wręcz bardziej herbaciany niż kawowy.
- Ekspres przelewowy – ziarna Yirgacheffe, jak przystało na prawdziwe kwiaty, lubią rozkwitać. Idealnie więc, jeśli Twój ekspres ma opcję bloomingu. Przelew polecamy.
- Kawiarka – subtelne ziarna Yirgacheffe pod ciśnieniem “puszczą soki”, wydobędzie się więcej kwasowości, będzie bardziej "goryczkowo".
- Ekspres ciśnieniowy - dużo zależy od stopnia mielenia, ale można przygotować Yirgacheffe w taki sposób, aby uzyskać delikatnie słodki smak przełamany cytrusową kwasowością. Jeśli więc uzyskałeś mocną goryczkę albo mocną kwasowość, to coś poszło nie tak.
- Cappuccino, biała, latte... – jeśli zaparzysz w aeropressie i uzyskasz wykwintnie kwiatowy, herbaciany smak, to prawdopodobnie nie będziesz chciał zalewać mlekiem. Chyba, że lubisz bawarkę!
Kwiecista k*wa
jeszcze się zakochasz!
Cupping Karyny i Seby
Karyna i Seba to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Karyna, co czujesz?
“Pyszny, w pełni rozwinięty smak. O ironio! Nawet kwiaty i kawa potrafią się bardziej rozwinąć od mojego faceta!"
- herbata jaśminowa
- bergamotka
- migdały
- trawa cytrynowa
Seba, co czujesz?
“Kawa, jak nie kawa. Trochę, jak te piwa kraftowe, co jak piwo nie smakują, bo goryczki nie mają. Ale chętnie piję, bo swoje zasady mam - pacierza, kawy i piwa nie odmawiam.”
- herbata
- cytrusy
- zapach kwiatowy
Galeria zdjęć
Kręci i nęci.
Wodzi na pokuszenie.
Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!
Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
5.0 / 5
Ela
rzeczywiście inna w smaku, niż klasyczna kawa brazylijska, którą piję na co dzień. Delikatniejsza. Pachnie trochę jak ciasteczka, a trochę kwiatowo
5.0 / 5
Paulaa
Najlepsza! Wyrazista, ale można pić na co dzień i się nie nudzi. Piękny zapach :)))
Ocena produktu
na podstawie 2 opinii
Dodaj opinię o produkcie
Kwiecista K*wa