Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149 zł

Kawa z Czachą

Kawa z Czachą

Pobudza do życia

EAN: 5907046461909

Kawa z głębią i skrywaną tajemnicą regionu Chiapas w Meksyku. Wyraźna. Nieoczywista. Słodki profil przeplata się z bujną owocowo-kwiatową kwasowością.

Kawa ziarnista100% Arabica
Pochodzenie ziarenMeksyk
dostępny

dostępny

Wysyłka do 24h

Wysyłka do 24h

27,99 22,76
Motyw etykiety z meksykańską czaszką

Meksyk. Kawa. Rytuały

Celebruj życie. Celebruj kawę. Celebruj małe sukcesy i całkiem małe przyjemności. Znajdź na to czas. Abyś nie żałował, że go nie miałeś. Bo kiedyś to były czasy. A teraz nie ma czasu.

nadruk niebieskiej czaski na worku z zielonym ziarnem kawy

Ziarenka z głębią

I skrywaną tajemnicą

Informacja - ikona

Ziarenka kawy zaczęły swą pierwszą podróż w krainie żywych krzewów. Dojrzewały w bujnym Chiapas, w otoczeniu kontrastów - kolorowej tradycji i mrocznej codzienności Meksykanów. Po procesie palenia rozpoczęły swoje drugie życie i odpłacają się bardzo złożonym smakiem i aromatem w Twojej filiżance.

To nie jest płaska kawa. Kolorowa mozaika smaków i aromatów.

Lekkość i finezja podszyte są goryczką. Słodki profil przeplata się z bujną owocowo-kwiatową kwasowością. Kawa o bardzo przyjemnym profilu. A jednocześnie nieoczywista.

 

Zalecane metody parzenia:

Ekspres automatyczny
Ekspres kolbowy
Kawiarka
Aeropress
Drip
Chemex
French press
Ekspres przelewowy
Kawa parzona

Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze

Co tu wsypaliśmy?

100%

Arabica

Meksyk SHG EP

kraj pochodzenia

Meksyk

region

Motozintila, Chiapas

odmiana

Sarchimore, Caturra, Bourbon, Oro Azteca

metoda obróbki

na mokro

wysokość

1200 - 1500 m n.p.m

stopień palenia

Średni

Zielone ziarna tej kawy sprzedawane są w workach sygnowanych niebieską czaszką, która symbolicznie nawiązuje do radości życia. I niewątpliwie radość tę możesz osiągnąć pijąc kawę o słodkim profilu z nutami zapachowymi kwiatów i migdałów

 

Profil sensoryczny

profil palenia - ikona

średni

profil palenia

kwasowość - ikona

2/5

kwasowość

słodycz - ikona

3/5

słodycz

intensywność- ikona

3/5

intensywność

Kawa z Czachą w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?

  • Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – delikatnie słodka i delikatnie kwasowa. Wyczuwalne nuty owocowe i czekolada.
  • Espresso – mocno kwasowe, bez tygrysich centek ale za to z migdałowym twistem.
  • Aeropress - Daje mocny wycisk, ale też wyciąga najwięcej nut owocowych.
  • Dripper, chemex - Powolne parzenie pozwala odkryć najwięcej tajemnic smaku - migdał, bergamotka, czekolada... kawa z najpełniejszym obliczem aromatów.
  • Cappuccino, biała, latte... - zalanie mlekiem potęguje tajemnice smaku. Meksykańskie ziarenka pewnie nie tak spodziewały się zakończyć swojej istnienie. Ale koniec końców to nie nam przyjedzie decydować o losie...
Wskazówka
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą

Ale Meksyk!

Czarna kawa pełna kolorów

 
 
 
filiżanka w stylu santa muerte

Cupping Esmeralda i Carlosa

Esmeralda i Carlos na to nasza rodzina, ale też nasi przyjaciele, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.

Esmeralda, co czujesz?

"Me gusta mucho. Delikatna, aromatyczna."

  • czekolada
  • kwiaty
  • trawa cytrynowa
Meksykanka trzyma filiżankę kawy w rękach
Meksykanin trzyma filiżankę z kawą

Carlos, co czujesz?

“¡Caramba! Ale Meksyk. ”

  • karmel
  • czekolada
  • migdał
kobieta z twarzą santa muerte pracuje przy komputerze

Oddychaj! K*wa Mać

Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.

I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.

Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opakowanie z otworem wentylacyjnym

Opinie o produkcie

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie