Darmowa dostawa do paczkomatu InPost od 149 zł
Tak, jak lubisz. A poza tym weź pod uwagę też - jakim dysponujesz sprzętem i ile masz czasu na parzenie. Podpowiadamy, kiedy najlepiej sięgnąć po metody przelewowe, a kiedy po parzenie pod wysokim ciśnieniem.
To niemal bliźniacze pytanie - Jak żyć? Nie ma na to jednej właściwej odpowiedzi. Żyj i parz kawę, tak jak chcesz.
My jedynie możemy podpowiedzieć, jaki sposób parzenia będzie idealny, zależnie od tego, jaki smak kawy chcesz wydobyć i ile chcesz na to poświęcić czasu.
Przede wszystkim wtedy, kiedy lubisz czarne kawy.
Kawa zaparzona metodą przelewową często kojarzyła się z kawą gorszej jakości. To przecież wysokie ciśnienie wydobywa największą głębię kawy i jej pełny smak. Dlatego zwykłe, tanie zaparzacze przelewowe typu chemex czy dripper, kojarzyły się z tańszymi i niestety gorszymi odpowiednikami ekspresów ciśnieniowych. A to nie prawda. Bo to właśnie przelew potrafi wyciągnąć pełne nuty owocowe. Wysokie ciśnienie "zabija" delikatną owocowość i przy parzeniu pod wysokim ciśnieniem ciężko jest wyczuć wszystkie niuanse smakowe i zapachowe, które czekają na nas w kawach specialty.
Wybierz ciśnienie, jeśli chcesz napić się pysznego espresso. Żadna metoda przelewowa nie pozwoli Ci uzyskać tego smaku. Wybierz ciśnienie z ekspresu automatycznego, jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu kawy bez konieczności odmierzania proporcji kawy.
Parzenie kawy pod ciśnieniem polecane jest wtedy, gdy zależy Ci na intensywnym, skoncentrowanym smaku i gęstej konsystencji naparu. To doskonała metoda, jeśli lubisz klasyczne espresso lub pijesz kawy mleczne, takie jak cappuccino czy latte – tylko espresso zapewnia odpowiednio mocną bazę, która dobrze komponuje się z mlekiem. Metoda ciśnieniowa sprawdza się także wtedy, gdy chcesz przygotować kawę szybko oraz wtedy, gdy cenisz sobie powtarzalność i kontrolę nad parametrami parzenia.
Parzenie pod ciśnieniem może być też ciekawym pomysłem na hobby. Zwłaszcza jeśli podoba Ci się włoski rytuał kawowy lub praca baristy przy użyciu młynka, tampera i znajomości techniki ekstrakcji.