Darmowa dostawa do paczkomatu od 149 zł
Jeśli brazylijska mocno palona arabica jest Twoją ulubioną kawą, to pewnie kwasowość w kawie źle Ci się kojarzy. A gdyby kawa była wiśnią? No właśnie! Kwasowość jest czymś absolutnie naturalnym w kawie. Przeczytaj, skąd bierze się kwasowość w kawie i czy zawsze oznacza coś złego.
Na pytanie, jaką lubisz kawę, bardzo często słyszymy odpowiedź – tylko nie kwaśną!
🙏🙏🙏
I my to szanujemy. Jeśli takiej nie lubisz, to wybieraj kawy o słodkim profilu. Kawa ma być przyjemnością, więc nie zmuszaj się picia czegoś, co Ci nie smakuje.
Dzisiaj jednak spróbujemy Cię zachęcić do tego, abyś dał się przekonać na kilka łyków kawy o różnych kwasowościach. Nie dla tego, że kawa o wysokiej kwasowości to najlepsza kawa - jedyna prawilna. Ale dlatego, że kawa z segmentu specialty, to kawa o całkiem innym smaku, niż ta, którą znasz ze swoich codziennych rytuałów. A czasem warto spróbować czegoś innego.
Czy masz na myśli kwas, czy kwasowość?
🍋☢️🍋
Chociaż oba zwroty kojarzą się nam z podobnym odczuciem, to jednak w przypadku kawy ich obecność wynika z całkiem odmiennych czynników. Kwaśna kawa nie będzie pożądanym napojem. Ale kawa o wysokiej kwasowości to już zupełnie co innego.
Bynajmniej nie obiecujemy, że w kawie o wysokiej kwasowości z segmentu specialty zakochasz się od pierwszego łyka. Kubki smakowe przyzwyczajone do smaku „spalonej goryczki” pewnie odrzucą ten smak. Skrzywią się i zdezorientują… czy napój z posmakiem rabarbaru to dalej kawa??? Często trzeba dać tej miłości trochę czasu. I co ważne - wiele filiżanek kawy do testów, najlepiej parzonej na różne sposoby. Być może Twoje kubki smakowe nigdy nie odwzajemnią tej miłości. Warto jednak wiedzieć, że kwasowość może być oznaką najwyższej jakości w kawie. Dlatego poniżej tłumaczymy różnice dot. kwaśnej i kwasowej kawy.
Niepożądany kwas w kawie może wynikać z kilku czynników. Poniżej zestawiliśmy najczęstsze przyczyny, które są powodem pojawienia się niedobrego kwasu w kawie. Czynniki, które negatywnie wpływają na smak i zapach kawy to:
A teraz o kwasowości w najlepszej i najpyszniejszej postaci - owocowej, soczystej i naturalnej. Kwasowości wydobytej z ziaren o doskonałe jakości. Takiej, która ujawnia się tylko i wyłącznie przy odpowiednim wypaleniu kawy i jej właściwym zaparzeniu. Tego typu kwasowość jest równie oczywistym połączeniem z kawa, co wisienka na torcie. Z resztą z wisienką ma dużo więcej wspólnego.
Owoce kawowca zaliczamy do pestkowców. Czy jadłeś kiedyś śliwkę albo wiśnię? Ale nie taką w czekoladzie, tylko świeżą? Czy był tam wyczuwalny kwas? Pewnie był. Zdziwiło Cię to? Pewnie nie. A wiśnia Ci smakowała? Nawet dojrzała, słodka wiśnia może być przełamana lekkim kwasem. Przeszkadza Ci to? Pewnie nie.
A przecież ziarna kawy też pochodzą z owoców pestkowych. Potocznie nazywamy je wisienkami kawowca - WISIENKAMI! 🍒 Wisienka i kwasowość jest więc połączeniem równie naturalnym co fish and chips, albo gin and tonic.
To dlaczego kwasowość źle nam się kojarzy? Bo najczęściej kwasowość kojarzymy z kwasem, który wynika z niskiej jakości ziaren, złej obróbki lub złego parzenia kawy. Poza tym przez długie lata na naszych półkach sklepowych dominowała kawa mocno palona, dlatego smak kawy jednoznacznie kojarzymy z goryczą. A niestety mocna gorycz w kawie nie jest pożądanym smakiem. Dlaczego producenci tak chętnie sięgają do metody mocnego palenia kawy? Bo pozwala zakryć wszelkie wady i defekty ziaren. Poza tym gorycz dużo łatwiej jest złagodzić mlekiem i cukrem. Kto pije kawę z mlekiem, bo czarna jest za mocna? Ręka do góry!
😵Smak czarnej kawy naprawdę może zaskoczyć!
🍓Czarna kawa może mieć zapach rozmarynu, bergamotki, truskawki lub śliwki.
🍋Czarna kawa może mieć posmak wiśniowy, cytrynowy, limonkowy, truskawkowy, jagodowy czy wiśniowy.
🫖Czarna kawa może mieć aromat herbaciany z tylko minimalnie wyczuwalną goryczką w tle.
☢️Czarna kawa nie musi być spaloną kawą.
☕🟰🍊🍋🍈🍇🍓Czarna kawa może mieć owocową kwasowość.
💚I to jest całkiem naturalne!