Etiopia Djimmah
Dzika kawa z Etiopii
EAN: 5907447700669
Kawa ziarnista
Etiopia Djimmah

- EAN: 5907447700669
Warianty produktu (4)
Wysyłka do 24h

Dzikość Afryki
Kawa z charakterem. Prawdziwa esencja afrykańskiej ziemi o niepowtarzalnym smaku - złożonym, intensywnym, wręcz dzikim!

Niegrzeczna w smaku!

Kawa z serca czarnego lądu, z regionu Djimmah, w którym kawa do dużo więcej niż tylko napój. To rytuał. To przede wszystkim legendarne miejsce narodzin kawy i odkrycia jej pobudzających właściwości.
Nie ma tu soczystej, orzeźwiającej kwasowości. Ale z pewnością nie brakuje jej charakteru! Odważny, wręcz zadziorny smak z wyraźnymi nutami czekolady orzechów i przypraw. Zależnie od metody parzenia, w smaku i zapachu doszukasz się także delikatnych akcentów pieprzu, przypraw, tytoniu.
Zdecydowanie nie jest nudna. Zdecydowanie nie jest grzeczna. To jest kawa dla osób zdecydowanych na pieprzne aromaty!
Co tu wsypaliśmy?
100%
Arabica
Etiopia Djimmah
kraj pochodzenia
Etiopia
region
Djimmah
odmiana
Heirloom
metoda obróbki
na sucho
wysokość
1650 - 2000m n.p.m
stopień palenia
średni
Profil sensoryczny

średni
profil palenia

1/5
kwasowość
2/5
słodycz

4/5
intensywność
Etiopia Djimmah w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – kawa o czekoladowo-orzechowym charakterze z ziołowymi, pieprznymi i dymnymi akcentami.
- Cappuccino, latte – dobry wybór jako baza do kaw mlecznych. Głębia Djimmah apetycznie przebija się przez mleczną słodycz.
- Espresso - esencjonalne, mocne, espresso podbite prażonymi orzechami, lekkim dymem i korzennymi przyprawami.
- Dripper, chemex - dzika kawa. Tylko tyle. I aż tyle!
- Biała - o tak! zalewaj mlekiem, aby złagodzić jej szorstkość i intensywność.


















Nuty smakowe
- gorzka czekolada
- pieprz
- przyprawy korzenne
Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Etiopia Djimmah