Peru Tunki Organic Specialty
Kawa z górnej półki. Duma Peru.
5/5
EAN: 5907046461060
Kawa
Peru Tunki Organic Specialty
- EAN: 5907046461060
Warianty produktu (5)
Wysyłka do 24h
Pstra i zwiewna
Wielokrotna laureatka nagród w konkursach na najlepsze kawy organiczne. Słodka czekolada połączona z limonkową kwasowością.
Organiczna
duma Peru
I kawa. I ptak, do którego nawiązuje nazwa kawy
Latający skalikurek andyjski o szkarłatnym upierzeniu i małym czubku to narodowy ptak Peru. Rozpoznasz go po charakterystycznym grzebieniu w kształcie dysku, który zakrywa większość dziobu. Od lat obiekt nielegalnego handlu. Został uznany za tzw. gatunek najmniejszej troski. Andyjski skalny kogucik uchodzi za jednego z najpiękniejszych ptaków na świecie. Czy Ty też uważasz, że jest piękny? Hmmm...
Piękne jest to, że każdy lubi co innego i każdy ma do tego prawo. Tak samo jest z kawą. Szaleńcy z Trzeciej Fali Kawy uwielbiają Peru Tunki za limonkową kwasowość. Z kolei kawosze-tradycjonaliści, których kubki smakowe przyzwyczaiły się do goryczkowej kawy wypalonej we "włoskim stylu", uznają tę kawę... ten kwasowy napój za daleko odbiegający od klasycznej kawy.
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
100%
Arabica
Peru Tunki Organic Speciality
kraj pochodzenia
Peru
region
San Pedro de Putina Punco
odmiana
Caturra, Catimor
metoda obróbki
na mokro
wysokość
1600 - 1800 m n.p.m
stopień palenia
Średni
Peru Tunki Organic Specialty to z pewnością wyjątkowa i bardzo osobliwa kawa. Ziarna o doskonałej jakości zbierane na wysoko położonych plantacjach, posiadają certyfikat Rainforest Alliance. Uprawiane są na niewielkich plantacjach w sposób ekologiczny, a następnie poddawane obróbce z wykorzystaniem krystalicznie czystej wody źródlanej. W ten oto sposób powstaje kawa, która zachwyca bogactwem smaku. Amatorzy kaw o pełnym i wyrazistym smaku obfitującym w niecodzienne nuty smakowe i zapachowe będą zachwyceni. Jak mocno kwasowa jest ta kawa? Zależy od punktu odniesienia. Osoby, które na co dzień piją brazylijskie kawy oceniają kwasowość jako wysoką. Z kolei na miłośnikach kaw afrykańskich z mocno owocową nutą ten poziom kwasowości w ogóle nie robi wrażenia. Wręcz nawet pozostawia uczucie niedosytu.
Profil sensoryczny
średni
profil palenia
4/5
kwasowość
2/5
słodycz
3/5
intensywność
Peru Tunki w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Aeropress, dripper, chemex - będzie bogato w smaku i zapachu. Dużo się dzieje. Jest mocno orzeźwiająco (tzn. kwasowo) - limonkowa kwasowość przełamuje klasyczną słodycz. Jest też delikatnie słodko - z głębi przemawia do nas czekolada mleczna, orzechy, karmel i melasa.
- Americano z ekspresu ciśnieniowego - ciemna kawka o słodkim profilu, ale to jednak kwasowość wychodzi na główny plan. To na pewno nie jest słodka brazylijska kawka.
- Ekspres przelewowy – dominuje kwasowość limonki, która mocno przełamuje czekoladowo-karmelowy profil kawy.
- Espresso – Achtung! Będzie kwasowo. Nie będzie to espresso we włoskim stylu, więc nie ryzykuj, jeśli nie musisz.
- Cappuccino, latte – mleko pasuje tu jak Shrek do osła, ale jak życie pokazuje niektórym takie kombinacje odpowiadają. Spróbuj, może właśnie tego szukasz. A jak nie, to pij czarną.
86 pkt SCAA
Peru Tunki to kawa z górnej półki, tzn. z segmentu specialty.
Cupping Carmen i Alejandro
Carmen i Alejandro to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Carmen, co czujesz?
“Me gusta mucho! Un poquito loca loca, ale żadna tam siekiera siekiera."
- El limone
- El chocolate
- El caramello
Alejandro, co czujesz?
“Hiszpańskie powiedzenie mówi "culo veo, culo quiero" tzn. tyłek widzę, tyłek chcę. I tak mam z Peru Tunki. Peru Tunki widzę, Peru Tunki chcę!”
- Melasa
- Muchos Kwasos
- Choco choco chocolate
Galeria zdjęć
Kogut myślał o niedzieli...
Ty lepiej wypij kawę dzisiaj.
Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!
Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
5.0 / 5
Kamil
dla mnie kawy z wysoką kwasowością to prawdziwe kawy - przynajmniej wiem, co piję, a nie jakieś spalenizny. Ta Peru tunki na pewno nie jest jakoś super kwasowa. Parzona w hario v60 - fajna limonkowa, ale jest gdzieś może w połowie skali kwasowosci
Ocena produktu
na podstawie 1 opinii
Dodaj opinię o produkcie
Peru Tunki Organic Specialty