Uganda Nebbi Fermented Specialty
Ferment! Pokochasz albo znienawidzisz.
5/5
EAN: 5907046461084
Kawa
Uganda Nebbi Fermented Specialty
- EAN: 5907046461084
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h
Ferment!Pokochasz albo znienawidzisz!
Jest intensywnie i "osobliwie" szczególnie w zapachu. Dla jednych wytwornie, a dla drugich organicznie, wręcz... glebopodobnie. Ziarna pierwsza klasa - niepodważalnie.
83,5 punktów SCAA...
Ale ferment!
Pij na własną odpowiedzialność
Zielone ziarno zebrało aż 83,5 punktów SCAA. Jednak to mokra obróbka o przedłużonej fermentacji istotnie zasiała ferment w smaku. Kawa jest esencjonalna, ale nieoczywista.
W szczególności polecamy tym, których poniosła Trzecia Fala Kawy lub szukają mocnych doznać smakowych – naturalnie organicznych, wręcz organicznych... ziemistych. Skosztuj na własną odpowiedzialność - pokochasz albo znienawidzisz.
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
100%
Arabica
Uganda Nebbi Fermented Speciality
kraj pochodzenia
Uganda
region
Nebbi
odmiana
SL 14
metoda obróbki
washed
wysokość
1400 - 2000 m n.p.m
stopień palenia
Średni
Po nocy przychodzi dzień, a po burzy przychodzi spokój.... a po fermencie przychodzi Uganda Nebbi Fermented Speciality ze swoim specyficznym, nietypowym, osobliwym aromatem. Ta kawa jest inna. I to jak zaparzysz kawę, będzie miało duży wpływ na jej smak i aromat. Naprawdę możesz być zaskoczony głębią aromatu, który wyciągniesz, jeśli sięgniesz do alternatywy.
Profil sensoryczny
średni
profil palenia
2/5
kwasowość
3/5
słodycz
4/5
intensywność
Polecane metody parzenia:
- Aeropress – Chcesz zobaczyć na co ją stać? Potraktuj aeropressem. Ale tu się dzieje! Pierwszy wdech i dostajesz mocnego, ziemistego kopa aromatów. Jednych on odrzuca, a innych przyciąga... jak w życiu! Pierwszy łyk i czujesz intensywny, czarny posmak kawy. A na koniec tego doświadczenia, pozostaje lekka śliwka, karmel. Niektórzy wyczuwają ferment. Dla innych posmak zbliżony do nut whisky. Jest moc.
- Americano z ekspresu ciśnieniowego - Jeśli wybierasz opcję na szybko, bez rytuałów, bez stopera, to najpewniej uzyskasz fajną mocną kawkę. Intensywna, "ciemna" w smaku. Aromaty idą w kierunku goryczy, ale kawa nie jest gorzka. Fermentacja odcisnęła istotny ślad w smaku, dlatego obecna jest charakterystyczna kwasowość. W smaku dominuje karmel i suszona śliwka, ale zapach jest zdecydowanie łagodniejszy, niż w przypadku parzenia kawy w aeropressie.
- Ekspres przelewowy – Mocna, intensywna, na pierwszy tor wysuwają się nuty suszonej śliwki i karmelu
- Kawiarka – zdecydowanie nie jest to lekka, owocowa kawka. Wręcz przeciwnie - trochę "brudna" w smaku, bardzo mocna i intensywna. Zapach wybudzi z każdego snu, nawet tego zimowego.
- Cappuccino, latte – nawet mleko nie jest w stanie zamaskować charakterystycznego zapachu i posmaku kawy. Więc albo go pokochasz, albo wybierz inną kawkę.
Pyrsk!
Zgerowany kafyj dla maszkeciorzy
Cupping Chopa i Baby
Chop i Baba to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Chopie, co czujesz?
“Jo se lubia zaparzić ta bonkawa bez dziyń we szolce z gruntem, jak te leluje i dziwoki z Trzeciej Fali. Wonio trocha jak kole obory. Richtig dobra bestyja."
- torfowa whisky
- pieczki
- konsek gleby
Babo, co czujesz?
“Mie sie jom nie chce mlyć rynkom i ciaprać ze gruntem, bestoż se ja lubia migym złonaczyć we ekspresie ciśnieniowym. We smaku i zapachu fest namaraszona. Nojlypiej smokuje z kołoczem i maszkietami. Kafyj - jo Ci przaja!”
- karmel
- suszona śliwka
- kwasowość czerwonych owoców
Łosz pierona!
Nie dziwej sie, yno wyduldej cołko szolka!
Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!
Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
5.0 / 5
Marek
rzeczywiście ten zapach jest specyficzny. Ale w smaku naprawdę genialna! Dla mnie ta kawa jest mega, za to moja dziewczyna zrobiła tylko jednego łyka i powiedziała, że to nie jest pijalne
Ocena produktu
na podstawie 1 opinii
Dodaj opinię o produkcie
Uganda Nebbi Fermented Specialty