baranKU
Dla upartych na ciśnienie. Dla odrodzonych na alternatywę.
EAN: 5907447700300
Kawa ziarnista
baranKU

- EAN: 5907447700300
Warianty produktu (4)
Wysyłka do 24h
Kawowe pojednanie
Kolumbia z segmentu specialty w pokojowej wersji – czyli takiej, która nie prowokuje sporów na linii klasyka vs. alternatywa kawowa. Wychodzi dobrze w przelewie i pod ciśnieniem.

Wielka Moc Baranku
Specialty dla upartych

Święta to czas serdeczności, składania życzeń i łagodzenia sporów. Dlatego nasza propozycja wielkanocna trafi zarówno do miłośników klasycznej z ekspresu ciśnieniowego, jak i miłośników alternatywnych ceremoniałów kawowych.
W przelewie przynosi wiosenną świeżość. Delikatne nuty owocowe, przypominające, że kawa pochodzi z soczystych owoców, a nie ze spalonego komina. Kawa o zrównoważonej kwasowości. To dalej kawa o karmelowo-czekoladowym profilu. Będzie dobrze komponowała się z mazurkiem i babą.
Z kolei pod ciśnieniem uzyskujemy bardzo aromatyczną kawę o delikatnie owocowo-kwiatowym zapach i słodkim profilu. Idealne blend na świąteczny stół, przy którym zasiedli miłośnicy klasycznej kawy i jej alternatywnej odmiany.
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
100%
Arabica
Kolumbia Finca Specialty
kraj pochodzenia
Kolumbia
region
Huila, Algeciras
odmiana
Castillo
metoda obróbki
na mokro
wysokość
2000 m n.p.m
stopień palenia
średni
Kawa specialty o zrównoważonej kwasowości - lekka, świeża, aromatyczna. Obróbka na mokro podkreśla czystość smaku. Uprawie kawy w regionie sprzyja Huila sprzyja łagodny klimat, dzięki któremu owoce kawowca dojrzewają równomiernie cały rok.
Profil sensoryczny

średni
profil palenia

3/5
kwasowość
3/5
słodycz

3/5
intensywność
BaranKu w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – taka najczęściej trafia na wielkanocne stoły. Lekki i orzeźwiający charakter przełamany słodkim profilem karmelu i czekolady to świetnie dopełnienie dań... także tych z majonezem i lukrem.
- Cappuccino, latte – świetnie sprawdza się w gęstych kawach mlecznych uzupełniając kawę o wiosenny powiew świeżości
- Espresso - w minimalistycznej włoskiej wersji pojawia się większa kwasowość, ale w dalszym ciągu jest bardzo apetyczna.
- Dripper, chemex - obróbka na mokro pozwala wyciągnąć w przelewie czysty, soczysty profil owoców (czerwonych jabłek), nuty trzciny cukrowej i winną kwasowość.
- Biała - dla miłośników klasycznej ciemno palonej kawy z mlekiem, nasza propozycja będzie ciekawą odmianą, z owocowym, świeżym posmakiem. Ale dalej będzie to kawa o słodkim profilu, czyli takim, do którego przyzwyczaiły się podniebienia wyznawców tradycji.

















Życzenia bez lukru.
Z wielkanocnym aromatem.

Cupping Barana i Panny
Zodiakalny Baran i Panna to nasza rodzina, ale też nasi przyjaciele, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Baranie, co czujesz?
"Moja zodiakalna natura nie cofa się przed trudnościami, dlatego z odważnie sięgam po alternatywne parzenie. Czuję, że to dobry wybór."
- karmel
- wiśnia
- czerwone jabłko


Panno, co czujesz?
“Praktyczne podejście do życia i duży krytycyzm sprawia, że parzę pod ciśnieniem. ”
- czekolada
- owocowa lekkość
- trzcina cukrowa

Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

baranKU