Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149 zł

baranKU

Dla upartych na ciśnienie. Dla odrodzonych na alternatywę.

EAN: 5907447700300

Świąteczny. Hodowlany. Zodiakalny…  Mentalny. W Święta Wielkiej Nocy, kiedy ze szczególną sympatią spoglądamy na baranki każdej rasy, składamy najserdeczniejsze życzenia bez lukru. Odrodzenia. Przebudzenia. Pysznej kawy!

Kawa ziarnista100% Arabica
Pochodzenie ziarenKolumbia
dostępny

dostępny

Wysyłka do 24h

Wysyłka do 24h

29,99 24,38

Kawowe pojednanie

Kolumbia z segmentu specialty w pokojowej wersji – czyli takiej, która nie prowokuje sporów na linii klasyka vs. alternatywa kawowa. Wychodzi dobrze w przelewie i pod ciśnieniem.

baranek relaksuje się przy muzyce

Wielka Moc Baranku

Specialty dla upartych

Informacja - ikona

Święta to czas serdeczności, składania życzeń i łagodzenia sporów. Dlatego nasza propozycja wielkanocna trafi zarówno do miłośników klasycznej z ekspresu ciśnieniowego, jak i miłośników alternatywnych ceremoniałów kawowych.

W przelewie przynosi wiosenną świeżość. Delikatne nuty owocowe, przypominające, że kawa pochodzi z soczystych owoców, a nie ze spalonego komina. Kawa o zrównoważonej kwasowości. To dalej kawa o karmelowo-czekoladowym profilu. Będzie dobrze komponowała się z mazurkiem i babą.

Z kolei pod ciśnieniem uzyskujemy bardzo aromatyczną kawę o delikatnie owocowo-kwiatowym zapach i słodkim profilu. Idealne blend na świąteczny stół, przy którym zasiedli miłośnicy klasycznej kawy i jej alternatywnej odmiany.

Zalecane metody parzenia:

Ekspres automatyczny
Ekspres kolbowy
Kawiarka
Aeropress
Drip
Chemex
French press
Ekspres przelewowy
Kawa parzona

Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze

Co tu namieszaliśmy?

100%

Arabica

Kolumbia Finca Specialty

kraj pochodzenia

Kolumbia

region

Huila, Algeciras

odmiana

Castillo

metoda obróbki

na mokro

wysokość

2000 m n.p.m

stopień palenia

średni

Kawa specialty o zrównoważonej kwasowości - lekka, świeża, aromatyczna. Obróbka na mokro podkreśla czystość smaku. Uprawie kawy w regionie sprzyja Huila sprzyja łagodny klimat, dzięki któremu owoce kawowca dojrzewają równomiernie cały rok.

 

Profil sensoryczny

profil palenia - ikona

średni

profil palenia

kwasowość - ikona

3/5

kwasowość

słodycz - ikona

3/5

słodycz

intensywność- ikona

3/5

intensywność

BaranKu w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?

  • Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – taka najczęściej trafia na wielkanocne stoły. Lekki i orzeźwiający charakter przełamany słodkim profilem karmelu i czekolady to świetnie dopełnienie dań... także tych z majonezem i lukrem.
  • Cappuccino, latte – świetnie sprawdza się w gęstych kawach mlecznych  uzupełniając kawę o wiosenny powiew świeżości
  • Espresso - w minimalistycznej włoskiej wersji pojawia się większa kwasowość, ale w dalszym ciągu jest bardzo apetyczna.
  • Dripper, chemex - obróbka na mokro pozwala wyciągnąć w przelewie czysty, soczysty profil owoców (czerwonych jabłek), nuty trzciny cukrowej i winną kwasowość.
  • Biała - dla miłośników klasycznej ciemno palonej kawy z mlekiem, nasza propozycja będzie ciekawą odmianą, z owocowym, świeżym posmakiem. Ale dalej będzie to kawa o słodkim profilu, czyli takim, do którego przyzwyczaiły się podniebienia wyznawców tradycji.
Wskazówka
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą

Życzenia bez lukru.

Z wielkanocnym aromatem.

 
 
 
wiosenna kawa z żonkilem

Cupping Barana i Panny

Zodiakalny Baran i Panna to nasza rodzina, ale też nasi przyjaciele, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.

Baranie, co czujesz?

"Moja zodiakalna natura nie cofa się przed trudnościami, dlatego z odważnie sięgam po alternatywne parzenie. Czuję, że to dobry wybór."

  • karmel
  • wiśnia
  • czerwone jabłko
mężczyzna w wielkanocnym przebraniu pije kawę - cupping
kawa pije kawę wielkanocną - cupping

Panno, co czujesz?

“Praktyczne podejście do życia i duży krytycyzm sprawia, że parzę pod ciśnieniem.

  • czekolada
  • owocowa lekkość
  • trzcina cukrowa
rodzina przy wielkanoncym śniadaniu pije kawę

Oddychaj! K*wa Mać

Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.

I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.

Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opakowanie z otworem wentylacyjnym

Opinie o produkcie

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie