EGGspresso
Kawa z jajem.
EAN: 5907447700348
EGGspresso

- EAN: 5907447700348
Warianty produktu (4)
Wysyłka do 24h
Tradycja z jajami
EGGspresso to brazylijsko-indyjski blend stworzony do parzenia pod wysokim ciśnieniem. Ta wersja jajek prezentuje pełne body i dostojną cremę. Idealna propozycja dla miłośników klasycznego espresso lub jej odmian w wersji americano lub z dodatkiem mleka.

Jajko czy kura?
Jaja się skończyły!

Naukowcy nie mają złudzeń, że pierwsze było jajko. My śmiemy postawić tezę, że pierwsze mogło być EGGspresso. Jeśli jesteś w teamie "przed kawą nie podchodź", bo rano bez kawy nie ma życia, to wiesz skąd wzięła się nasza teza.
Wielkanoc to nie święta dla śpiochów. W niedziele zajączek kończy robotę o świcie. A w poniedziałek zimna woda zaatakuje Cię przed budzikiem. Potrzebujesz EGGspresso, które szybko postawi Cię na nogi, abyś był gotowy stawić czoła szlachetnym polskim tradycjom.
A w wielkanocnej tradycji jaja są wszędzie. Na twardo. Na miękko. Faszerowane. W majonezie. W sałatce. W żurku.
Od teraz także w Twojej świątecznej kawie!
Polecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu wsypaliśmy?
Za profil smakowy i zapachowy kawy w największym stopniu odpowiada Matka Natura. Zależnie od zbioru, ziarna tej samej odmiany mogą się naprawdę różnic. Dlatego zastrzegamy możliwość wprowadzania zmian w składzie i proporcjach blendów, aby uzyskać powtarzalność kawy. Oto bazowe ziarna naszej aktualnej mieszanki:
80%
Arabica
20%
Robusta
Brazylia Minas Gerais
kraj pochodzenia
Brazylia
region
Minas Gerais
odmiana
żółty Catuai
metoda obróbki
naturalna
wysokość
-
stopień palenia
średni
Kawa Brazylia Minas Gerais to doskonały wybór dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z odkrywaniem złożoności i niuansów w kawach z segmentu specialty. Wisienki kawowca dojrzewają na żółto (a nie klasycznie na czerwono), dzięki temu uzyskujemy w filiżance bardzo ciekawe połączenie czekoladowej kawy o słodko-owocowych i winnych akcentach.
India Kaapi Royal AA
kraj pochodzenia
Indie
region
Karnataka
odmiana
-
metoda obróbki
-
wysokość
600 - 900 m n.p.m
stopień palenia
średni
Kawa robusta. Naprawdę dodaliście robustę? Yes. Ale doskonałe jakości. Kaapi Royal dumnie miesza się w blendzie eKspresso bez robuścianych kompleksów. To jej zawdzięczamy tygrysie centki w cremie i pazura w smaku.
Profil sensoryczny

średni
profil palenia

1/5
kwasowość
3/5
słodycz

4/5
intensywność
EGGspresso w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – klasyczna słodka kawka o profilu czekolady i orzechów o sporej intensywności, by z godnością przetrwać Wielką Noc, Wielki Dzień, Wielki Tydzień i każde kolejne Wielkie moment.
- Cappuccino, latte – świetny wybór do śniadania Wielkanocnego. Idealnie komponuje się z mazurkiem, babą i serniczkiem. Słodka, aromatyczna kompozycja
- Espresso - Perfetto! EGGspresso pomoże Ci nie przegapić zajączka o samym świcie. Pobudza z rana dużo przyjemniej niż kubeł zimnej wody w Śmigus Dyngus.
- Dripper, chemex - można i będzie całkiem okey, ale bez owocowych eksplozji. Klasycznie, intensywnie, kawowo. Adekwatnie do klimatu tradycji.

















Mała kawa.
Wielka MOC.

Cupping Wielkanocnej Baby i Chłopa
Baba i Chłop to nasza rodzina, ale też nasi przyjaciele, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Babo, co czujesz?
"Idealna, gdy czuję, że opadam. Pobudza szybciej niż drożdże."
- karmel
- czekolada
- orzech


Chłopie, co czujesz?
“Jaja pod ciśnieniem? Nie ma żartów!”
- czekolada
- kawa
- karmel

Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

EGGspresso