Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149 zł

EGGspresso

Kawa z jajem.

EAN: 5907447700348

Kawa dla tych, których poziom energii przy wielkanocnym stole solidaryzuje się z pisanką – kolorowy na zewnątrz, pusty w środku. Stuknij tryb EGGspresso w ciśnieniowym. WielkaMoc w filiżance! Celebruj od rana.

Kawa ziarnista80% Arabica, 20% Robusta
Pochodzenie ziarenBrazylia, Indie
dostępny

dostępny

Wysyłka do 24h

Wysyłka do 24h

29,99 24,38

Tradycja z jajami

EGGspresso to brazylijsko-indyjski blend stworzony do parzenia pod wysokim ciśnieniem. Ta wersja jajek prezentuje pełne body i dostojną cremę. Idealna propozycja dla miłośników klasycznego espresso lub jej odmian w wersji americano lub z dodatkiem mleka.

kura i jajko

Jajko czy kura?

Jaja się skończyły!

Informacja - ikona

Naukowcy nie mają złudzeń, że pierwsze było jajko. My śmiemy postawić tezę, że pierwsze mogło być EGGspresso. Jeśli jesteś w teamie "przed kawą nie podchodź", bo rano bez kawy nie ma życia, to wiesz skąd wzięła się nasza teza.

Wielkanoc to nie święta dla śpiochów. W niedziele zajączek kończy robotę o świcie. A w poniedziałek zimna woda zaatakuje Cię przed budzikiem. Potrzebujesz EGGspresso, które szybko postawi Cię na nogi, abyś był gotowy stawić czoła szlachetnym polskim tradycjom.

A w wielkanocnej tradycji jaja są wszędzie. Na twardo. Na miękko. Faszerowane. W majonezie. W sałatce. W żurku. 

Od teraz także w Twojej świątecznej kawie!

Polecane metody parzenia:

Ekspres automatyczny
Ekspres kolbowy
Kawiarka
Aeropress
Drip
Chemex
French press
Ekspres przelewowy
Kawa parzona

Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze

Co tu wsypaliśmy?

Za profil smakowy i zapachowy kawy w największym stopniu odpowiada Matka Natura. Zależnie od zbioru, ziarna tej samej odmiany mogą się naprawdę różnic. Dlatego zastrzegamy możliwość wprowadzania zmian w składzie i proporcjach blendów, aby uzyskać powtarzalność kawy. Oto bazowe ziarna naszej aktualnej mieszanki:

80%

Arabica

20%

Robusta

Brazylia Minas Gerais

kraj pochodzenia

Brazylia

region

Minas Gerais

odmiana

żółty Catuai

metoda obróbki

naturalna

wysokość

-

stopień palenia

średni

Kawa Brazylia Minas Gerais to doskonały wybór dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z odkrywaniem złożoności i niuansów w kawach z segmentu specialty. Wisienki kawowca dojrzewają na żółto (a nie klasycznie na czerwono), dzięki temu uzyskujemy w filiżance bardzo ciekawe połączenie czekoladowej kawy o słodko-owocowych i winnych akcentach.

India Kaapi Royal AA

kraj pochodzenia

Indie

region

Karnataka

odmiana

-

metoda obróbki

-

wysokość

600 - 900 m n.p.m

stopień palenia

średni

Kawa robusta. Naprawdę dodaliście robustę? Yes. Ale doskonałe jakości. Kaapi Royal dumnie miesza się w blendzie eKspresso bez robuścianych kompleksów. To jej zawdzięczamy tygrysie centki w cremie i pazura w smaku.

Profil sensoryczny

profil palenia - ikona

średni

profil palenia

kwasowość - ikona

1/5

kwasowość

słodycz - ikona

3/5

słodycz

intensywność- ikona

4/5

intensywność

EGGspresso w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?

  • Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – klasyczna słodka kawka o profilu czekolady i orzechów o sporej intensywności, by z godnością przetrwać Wielką Noc, Wielki Dzień, Wielki Tydzień i każde kolejne Wielkie moment.
  • Cappuccino, latte – świetny wybór do śniadania Wielkanocnego. Idealnie komponuje się z mazurkiem, babą i serniczkiem. Słodka, aromatyczna kompozycja
  • Espresso - Perfetto! EGGspresso pomoże Ci nie przegapić zajączka o samym świcie. Pobudza z rana dużo przyjemniej niż kubeł zimnej wody w Śmigus Dyngus.
  • Dripper, chemex - można i będzie całkiem okey, ale bez owocowych eksplozji. Klasycznie, intensywnie, kawowo. Adekwatnie do klimatu tradycji.
Wskazówka
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą

Mała kawa.

Wielka MOC.

 
 
 
kura w szlafroku pije poranną kawę

Cupping Wielkanocnej Baby i Chłopa

Baba i Chłop to nasza rodzina, ale też nasi przyjaciele, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.

Babo, co czujesz?

"Idealna, gdy czuję, że opadam. Pobudza szybciej niż drożdże."

  • karmel
  • czekolada
  • orzech
kobieta trzyma wielkanocny koszyczek z jajkami
meżczyzna w króliczych uszach trzyma jajko wielkanocne - cupping

Chłopie, co czujesz?

Jaja pod ciśnieniem? Nie ma żartów!”

  • czekolada
  • kawa
  • karmel
filiżanka kawy i kurczaczek

Oddychaj! K*wa Mać

Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.

I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.

Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opakowanie z otworem wentylacyjnym

Opinie o produkcie

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie