eKspresso
Do parzenia espresso w polskim stylu
5/5
EAN: 5907038566667
Kawa
eKspresso
- EAN: 5907038566667
Warianty produktu (5)
Wysyłka do 24h
eKspresso!
Bardziej wyrazista niż Twoja eks!
Jeśli Twoja poprzednia kawa już Cię nie zachwyca, spróbuj tej! Wielka moc w niewielkiej filiżance. Bo nie ilość jest ważna, a to jak szybko otwiera umysł.
Chleba, igrzysk... i eKspresso!
Oto kawa, której domaga się lud.
Odtąd eKspresso nie jest już lapsusem językowym. To najbardziej pożądany blend do parzenia wyrazistego espresso... lub eKspresso, jak kto lubi. Klasyczna brazylijska arabica, monsunowana India Malabaar i pozbawiona kompleksów robusta Kaapi Royal – dobrze zmieszane, lekko wstrząśnięte, idealnie nadają się do zaparzenia małej czarnej z gęstą cremą.
Dlaczego dodaliśmy K? bo K nadaje soczystości. I taka jest nasza kawa eKspresso. Z ekspresyjną nutą orzechów i czekolady. Z niską kwasowością. Nie gorzka. Soczyście wyrazista. K*wa w punkt!
Polecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
60%
Arabica
40%
Robusta
Brazylia Cemorrado Chocolate Edition
kraj pochodzenia
Brazylia
region
Mogiana, Cerrado
odmiana
Mundo Novo, Caturra, Catuai
metoda obróbki
naturalna
wysokość
1150 - 1350 m n.p.m
stopień palenia
średni
Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Kawa, którą wszyscy znamy i kochamy. Lekka, ale intensywna słodka czekoladka.
India Malabar AAA
kraj pochodzenia
Indie
region
Malabar
odmiana
Kents, Catimor
metoda obróbki
monsunowa
wysokość
1000 - 1800 m n.p.m
stopień palenia
średni
Brudne body, mocne wiatry – to wszystko skojarzenia związane z kawą wywodzącą się z Indii, która została poddana monsunowej obróbce. Monsunowanie kawy odtwarza jej smak z okresu historycznych rejsów. Przez kilka tygodni kawa wystawiana jest na działanie wiatrów monsunowych. To one sprawiają, że ziarna zwiększają swoją objętość, nabierają mocy i wyrazistego smaku. W efekcie uzyskujemy kawę z mocną goryczką. Lekko pikantną i szorstką, ze słodkim aromatem orzecha.
India Kaapi Royal AA
kraj pochodzenia
Indie
region
Karnataka
odmiana
-
metoda obróbki
-
wysokość
600 - 900 m n.p.m
stopień palenia
średni
Kawa robusta. Naprawdę dodaliście robustę? Yes. Ale doskonałe jakości. Kaapi Royal dumnie miesza się w blendzie eKspresso bez robuścianych kompleksów. To jej zawdzięczamy tygrysie centki w cremie i pazura w smaku.
Profil sensoryczny
średni
profil palenia
1/5
kwasowość
3/5
słodycz
4/5
intensywność
eKspresso w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Espresso – do tego właśnie została stworzona. Idealny wybór! eKspresso to kawa ekspresyjna. Zalecana do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. To w nim prezentuje najpiękniejsze body, pokazując słodko-gorzkie oblicze. Mocna. Soczysta. Wyrazista. K*wa w punkt!
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego - delikatnie czekoladowa czarna kawka o słodkim profilu, ale z charakterystyczną goryczką.
- Ekspres przelewowy - tutaj pojawia się jej wysokość - kwasowość! Nuty czekoladowe dalej wyczuwalne, ale w kwaskowatym, cytrynowym wydaniu.
- Chemex, aeropress, dripper - Grubsze mielenie i chłodniejsza woda nie są sprzymierzeńcami espresso. Nie szukaj alternatyw dla wszystkiego. Małe może być wielkie. Nawet jak się nie przelewa.
- Ciśnienie + mleko – dodatek mleka jej służy. Polecamy ją we włoskiej wersji cappuccino, latte, espresso macchiato caldo, macchiato freddo... a także jako baza do polskiej kapuczyny.
eKspresso
- espresso z polskiego ekspresu.
Cupping Waszych Eks
Wasi eks to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Droga Eks, co czujesz?
“Słodko-gorzki smak... dokładnie taki, jak wspomnienia o moim eks"
- orzech
- czekolada
- goryczka
Drogi eks, co czujesz?
“Szybko stawia do pionu! Jeden łyk i już się budzę!”
- nugat
- czekolada
- trawa cytrynowa
Galeria zdjęć
Surrealizm czy eKspresjonizm?
Zaparz kawę w swoim stylu!
Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!
Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
5.0 / 5
Paweł
bardzo dobre espresso chociaż zdziwiłem się, że ziarna są średnio palone. Mogły być nawet trochę mocniej palone jak do espresso
5.0 / 5
Ala
fajna kawka
Ocena produktu
na podstawie 1 opinii
Dodaj opinię o produkcie
eKspresso