Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149

eKspresso

Do parzenia espresso w polskim stylu

gwiazdka żółta - ikonka

5/5

EAN: 5907038566667

Oto kawa, której domagał się lud! Prawdziwe włoskie espresso w polskim wydaniu Kawa Mać! Kawa przeznaczona do parzenia pod wysokim ciśnieniem. W małym ciele wielka moc - otulona jedwabistą cremą i tygrysimi centkami.

Kawa ziarnista60% Arabica, 40% Robusta
Pochodzenie ziarenIndie, Brazylia
dostępny

dostępny

Wysyłka do 24h

Wysyłka do 24h

26,50 21,54
Etykieta kawy espresso

eKspresso!

Bardziej wyrazista niż Twoja eks!

Jeśli Twoja poprzednia kawa już Cię nie zachwyca, spróbuj tej! Wielka moc w niewielkiej filiżance. Bo nie ilość jest ważna, a to jak szybko otwiera umysł.

 

 

barista podaje kawę espresso

Chleba, igrzysk... i eKspresso!

Oto kawa, której domaga się lud.

Infomracja - ikona

Odtąd eKspresso nie jest już lapsusem językowym. To najbardziej pożądany blend do parzenia wyrazistego espresso... lub eKspresso, jak kto lubi. Klasyczna brazylijska arabica, monsunowana India Malabaar i pozbawiona kompleksów robusta Kaapi Royal – dobrze zmieszane, lekko wstrząśnięte, idealnie nadają się do zaparzenia małej czarnej z gęstą cremą. 

Dlaczego dodaliśmy K? bo K nadaje soczystości. I taka jest nasza kawa eKspresso. Z ekspresyjną nutą orzechów i czekolady. Z niską kwasowością. Nie gorzka. Soczyście wyrazista. K*wa w punkt!

Polecane metody parzenia:

Ekspres automatyczny
Ekspres kolbowy
Kawiarka
Aeropress
Drip
Chemex
French press
Ekspres przelewowy
Kawa parzona

Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze

Co tu namieszaliśmy?

60%

Arabica

40%

Robusta

 Brazylia Cemorrado Chocolate Edition

kraj pochodzenia

Brazylia

region

Mogiana, Cerrado

odmiana

Mundo Novo, Caturra, Catuai

metoda obróbki

naturalna

wysokość

1150 - 1350 m n.p.m

stopień palenia

średni

Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Kawa, którą wszyscy znamy i kochamy. Lekka, ale intensywna słodka czekoladka.

India Malabar AAA

kraj pochodzenia

Indie

region

Malabar

odmiana

Kents, Catimor

metoda obróbki

monsunowa

wysokość

1000 - 1800 m n.p.m

stopień palenia

średni

Brudne body, mocne wiatry – to wszystko skojarzenia związane z kawą wywodzącą się z Indii, która została poddana monsunowej obróbce. Monsunowanie kawy odtwarza jej smak z okresu historycznych rejsów. Przez kilka tygodni kawa wystawiana jest na działanie wiatrów monsunowych. To one sprawiają, że ziarna zwiększają swoją objętość, nabierają mocy i wyrazistego smaku. W efekcie uzyskujemy kawę z mocną goryczką. Lekko pikantną i szorstką, ze słodkim aromatem orzecha.

 

India Kaapi Royal AA

kraj pochodzenia

Indie

region

Karnataka

odmiana

-

metoda obróbki

-

wysokość

600 - 900 m n.p.m

stopień palenia

średni

Kawa robusta. Naprawdę dodaliście robustę? Yes. Ale doskonałe jakości. Kaapi Royal dumnie miesza się w blendzie eKspresso bez robuścianych kompleksów. To jej zawdzięczamy tygrysie centki w cremie i pazura w smaku.

Profil sensoryczny

profil palenia - ikona

średni

profil palenia

kwasowość - ikona

1/5

kwasowość

słodycz - ikona

3/5

słodycz

intensywność- ikona

4/5

intensywność

eKspresso w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?

  • Espresso – do tego właśnie została stworzona. Idealny wybór! eKspresso to kawa ekspresyjna. Zalecana do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. To w nim prezentuje najpiękniejsze body, pokazując słodko-gorzkie oblicze. Mocna. Soczysta. Wyrazista. K*wa w punkt!
  • Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego - delikatnie czekoladowa czarna kawka o słodkim profilu, ale z charakterystyczną goryczką.
  • Ekspres przelewowy - tutaj pojawia się jej wysokość - kwasowość! Nuty czekoladowe dalej wyczuwalne, ale w kwaskowatym, cytrynowym wydaniu.
  • Chemex, aeropress, dripper - Grubsze mielenie i chłodniejsza woda nie są sprzymierzeńcami espresso. Nie szukaj alternatyw dla wszystkiego. Małe może być wielkie. Nawet jak się nie przelewa.
  • Ciśnienie + mleko – dodatek mleka jej służy. Polecamy ją we włoskiej wersji cappuccino, latte, espresso macchiato caldo, macchiato freddo... a także jako baza do polskiej kapuczyny.
Wskazówka
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą

eKspresso

- espresso z polskiego  ekspresu.

 
 
 
espresso w czerwonej filżance
 
 

Cupping Waszych Eks

Wasi eks to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.

Droga Eks, co czujesz?

“Słodko-gorzki smak... dokładnie taki, jak wspomnienia o moim eks"

  • orzech
  • czekolada
  • goryczka
kobieta pije espresso
mężczyzna pije kawę espresso

Drogi eks, co czujesz?

“Szybko stawia do pionu! Jeden łyk i już się budzę!”

  • nugat
  • czekolada
  • trawa cytrynowa

 

Galeria zdjęć

salvadore dali z filiżanką espresso

Surrealizm czy eKspresjonizm?

Zaparz kawę w swoim stylu!

Oddychaj! K*wa Mać

Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.

I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.

Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!

Opakowanie z otworem wentylacyjnym

Opinie o produkcie

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

5.0 / 5

Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona

Paweł

bardzo dobre espresso chociaż zdziwiłem się, że ziarna są średnio palone. Mogły być nawet trochę mocniej palone jak do espresso

5.0 / 5

Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona

Ala

fajna kawka

Ocena produktu

5/5
Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona Gwiazdka - ikona

na podstawie 1 opinii