O Żesz Ku
Kawa z wyrazistą nutą orzechową
5/5
EAN: 5907038566629
Kawa
O Żesz Ku
- EAN: 5907038566629
Warianty produktu (5)
Wysyłka do 24h
Bezczelnie orzechowa!
Delikatnie goryczkowa, ale pysznie słodka. Nuty orzechowe przeplatają się z czekoladą i karmelem. Jest lekko “dymnie” i bardzo intensywnie.
Kawa obrobiona wiatramimonsunowana
Stworzona do zalewania mlekiem
Brudne body, mocne wiatry... to skojarzenia związane z kawą wywodzącą się z Indii, która stanowi główny składnik blendu O ŻESZ KU.
Ziarna kawy India Maalabar zostały poddane monsunowej obróbce, która odtwarza jej smak z okresu historycznych rejsów. Zielone ziarna tej kawy podczas leżakowania "naciągnęły" specyficznego aromatu, w wyniku działania wiatrów monsunowych i obfitych deszczów. W efekcie uzyskujemy kawę z delikatną goryczką, ale nie gorzką. Lekko pikantną i szorstką ze słodkim aromatem orzecha.
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
100%
Arabica
India Malabar AAA
kraj pochodzenia
Indie
region
Malabar
odmiana
Kents, Catimor
metoda obróbki
monsunowa
wysokość
1000 - 1800 m n.p.m
stopień palenia
średni
Kawa o smaku i zapachu nawiązującym do historycznych rejsów. Pierwsze transporty kawy z Indii do Europy to były długie przeprawy. Zanim kawa dostała się na statek, musiała sporo odczekać w portach. Magazyny nie były specjalnie szczelne. Najczęściej w ogóle ich nie było. I nikt się nie przejmował. Ziarna leżakując w portach zwiększały swoją objętość, nabierały wyrazistego smaku i stawały się jasnobrązowe, bladozłote… złote, ale skromne. Co ważne naciągały specyficznym aromatem w wyniku działania deszczów i wiatrów monsunowych. A jak jest z wiatrami, wszyscy wiemy. Potrafią mocno namieszać. Taka właśnie kawa – obrobiona wiatrami – trafiała na europejskie stoły XIX. I lud ją pokochał. Kawa jest mocna, lekko goryczkowa, lekko dymna, lekko szorstka z wyrazistym smakiem orzecha i czekolady.
Brazylia Santos Alfenas Dulce
kraj pochodzenia
Brazylia
region
Sul De Minas
odmiana
Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu
metoda obróbki
na mokro
wysokość
700 - 1300 m n.p.m
stopień palenia
średni
Myślisz klasyczna arabica? Zapewne więc masz na myśli smak kawy Brazylia Santos Alfenas Dulce. I choć pod tym stwierdzeniem kryje się cała masa znaczeń, smaków, aromatów... to jednak uprościmy ją do określenia – klasyka.
Profil sensoryczny
średni
profil palenia
1/5
kwasowość
3/5
słodycz
4/5
intensywność
O ŻESZ KU w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Cappuccino, biała, latte... – O TAK!!!!! To zdecydowanie najpyszniejsza strona O ŻESZ KU! Jak wiewióra na orzechy, jak szczerbaty na suchary...tak O ŻESZ KU na mleko. Parz w ekspresie ciśnieniowym, a potem zalej swoim ulubionym mlekiem, aby wystrzeliły orzechowe nuty!
- Małe espresso - równie mocne, co dobre. Espresso z jedwabistą cremą i orzechowym pazurem.
- Kawiarka – mocna, dymna, intensywna, pozbawiona kwasowości.
- Chemex, aeropress, dripper - uwielbiasz owocową kwasowość w kawie? Tutaj jej nie znajdziesz. Monsunowe wiatry skutecznie wywiały cały kwas. Dlatego celebrację alternatywnymi metodami parzenia lepiej zostaw na inne kawki.
- Ekspres przelewowy – cokolwiek Ci wyjdzie, najlepiej zalej mlekiem.
Wzywasz mocy?
I wtedy wchodzi ona, cała na biało. Twoja mleczna O Żesz Ku!
Cupping Karyny i Seby
Karyna i Seba to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Karyna, co czujesz?
“UwU! Z mlekiem smakuje jak monte, błeno albo tofifi. Mniam!"
- orzechy
- czekolada
- błeno
Seba, co czujesz?
“O w mordę wiewióry! Ale oŻechowa! Seba będzie kupował swojej Karynie taką kafkę!”
- orzechy
- aromaty korzenne
- czekolada
- trochę dymnie
Galeria zdjęć
It's a Match!
❤❤❤
O Żesz Ku & Mleko
Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!
Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
5.0 / 5
Nati
rzeczywiście to połączenie z mlekiem jest super. Zwykła czarna trochę gorzka, ale z mlekiem pycha
Ocena produktu
na podstawie 1 opinii
Dodaj opinię o produkcie
O Żesz Ku