Yin-yang
Ping-pong k*wa
EAN: 5907046461749
Kawa ziarnista
Yin-yang

- EAN: 5907046461749
Warianty produktu (4)
Wysyłka do 24h

Dlaczego Ping Pong?
By szybko i precyzyjnie odbić lekceważące spojrzenia purystów kawowych, pijących wyłącznie czarną. Pij białą! Bez wychodzenia ze strefy komfortu. Bez burzenia wewnętrznej harmonii.

Kawa i mleko
Aksamitna harmonia smaku

Każdy jej łyk to podróż do idealnego zjednoczenia dwóch przeciwstawnych żywiołów.
Yin Yang w filiżance to równowaga między przeciwnymi, ale komplementarnymi siłami. Kawa, która jest jednocześnie mocna i słodka.
Wyrazista, głęboka nuta czekolady i orzechów doskonale współgra z kremową teksturą mleka. Za czekoladowy smak odpowiada Brazylia Cemmorado, a delikatny nugat to efekt monsunowanej Indii Malabaar. Ciemna strona tego blendu wprowadza do filiżanki intensywność i pełnię smaku, podczas gdy "biała" strona osładza jego profil i tworzy aksamitnie puszystą piankę.
Zalecane metody parzenia:
Oczywiście możesz ją zaparzyć jak tylko chcesz, my sugerujemy jedynie metodę, która wydobędzie z niej to co najlepsze
Co tu namieszaliśmy?
100%
Arabica
India Malabar AAA
kraj pochodzenia
Indie
region
Malabar
odmiana
Kents, Catimor
metoda obróbki
monsunowa
wysokość
1000 - 1800 m n.p.m
stopień palenia
średni
Kawa o smaku i zapachu nawiązującym do historycznych rejsów. Pierwsze transporty kawy z Indii do Europy to były długie przeprawy. Zanim kawa dostała się na statek, musiała sporo odczekać w portach. Magazyny nie były specjalnie szczelne. Najczęściej w ogóle ich nie było. I nikt się nie przejmował. Ziarna leżakując w portach zwiększały swoją objętość, nabierały wyrazistego smaku i stawały się jasnobrązowe, bladozłote… złote, ale skromne. Co ważne naciągały specyficznym aromatem w wyniku działania deszczów i wiatrów monsunowych. A jak jest z wiatrami, wszyscy wiemy. Potrafią mocno namieszać. Taka właśnie kawa – obrobiona wiatrami – trafiała na europejskie stoły XIX. I lud ją pokochał. Kawa jest mocna, lekko goryczkowa, lekko dymna, lekko szorstka z wyrazistym smakiem orzecha i czekolady.
Brazylia Cemorrado
kraj pochodzenia
Brazylia
region
Mogiana, Cerrado
odmiana
Cattura, Catuai, Mundo Novo,
metoda obróbki
naturalna
wysokość
1150 - 1350 m n.p.m
stopień palenia
średni
Brazylia Cemorrado potwierdza hipotezę na obecność czekolady w kawie. Kawa o słodkim do nieskończoności rozwinięciu.
Profil sensoryczny
średni
profil palenia
1/5
kwasowość
4/5
słodycz
3/5
intensywność
Yin-Yang w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Z mlekiem – biała wersja Yin Yang to doskonała harmonia smaków. Idealny wybór dla osób, które pragną znaleźć równowagę pomiędzy bogatym smakiem kawy, a subtelnym ukojeniem, które przynosi mleko. Zalej tyle mleka ile potrzebujesz!
- Cappuccino na owsianym - może być też na migdałowym i sojowym! Każda jej biała postać będzie wyśmienita.
- Małe espresso - jest moc, jest też kwasowość. Dlatego nawet małe espresso polecamy pić w wersji espresso macchiato caldo lub freddo - czyli z kapką ciepłego lub zimnego mleka. Yin-Yang w wersji mini!
- Kawiarka – mocna, dymna, intensywna.
- Chemex, aeropress, dripper - konserwatywni miłośnicy przelewów raczej nie płaczą nad rozlanym mlekiem. Czarna wersja w przelewie będzie słodko-klasyczna, nie-kwasowa.
- Ekspres przelewowy – do filiżanki przeleje się słodka i czekoladowa baza do kawy mlecznej.

















Pij z mlekiem.
I z dumą!

Cupping Igi i Yana
Iga i Jan to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak. I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.
Iga, co czujesz?
“Świątek, piątek, czy niedziela - najlepsza kawa na każdy dzień. Mleko w kawie to nie Lewy strzał, tylko mistrzowska zagrywka!"
- aksamitna czekolada
- mleczna czekolada
- nugat


Yan, co czujesz?
“Sztos! Dlaczego piję z mlekiem? BO MOGĘ!”
- czekolada
- karmel
- orzech

Oddychaj! K*wa Mać
Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.
I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.
Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!

Opinie o produkcie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Yin-yang