Logo KawaMac.pl
Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 149 zł

Yirga

Kwiecista Etiopia

EAN: 5907447700737

Królowa kaw afrykańskich o gładkim body, otulona kwasowością cytrusów i delikatnością jaśminu. Jeśli chcesz sięgnąć do źródeł pochodzenia kawy, musisz skosztować Yirgę. Legenda wśród kaw.

Kawa ziarnista100% Arabica
Pochodzenie ziarenEtiopia
Rodzaj kawa maćkawa jednorodna
dostępny

dostępny

Wysyłka do 24h

Wysyłka do 24h

139,99 113,81
- +
Etiopia Yirgacheffe

Etiopia Yirgacheffe

Poznaj legendę wśród kaw specialty. Oto Jej Wyborność Etiopia Yirgacheffe. Smak odzwierciedla autentyczność afrykańskiej ziemi - dzikość, soczystość, wyrazistość.

Królowa kaw - Etiopia Yirgacheffe

Królowa kaw afrykańskich

Informacja - ikona

Etiopia Yirgacheffe to dużo więcej niż tylko kawa. To dziedzictwo kultury i ziemi zaklęte w każdym ziarnie. Mokra obróbka pozwala uzyskać czystość i finezję w smaku. Soczyste nuty cytrusów przeplatają się z herbacianą słodyczą i kwiatowymi aromatami. To właśnie przez obecność nut jaśminu bywa porównywana do herbaty Earl Grey.

Etiopia ma jedno z najbogatszych genetycznych archiwów kawy. W samym regionie Yirgacheffe rośnie aż kilkaset lokalnych odmian arabiki, które nie występują nigdzie indziej.

Yirgacheffe to jedna z tych kaw, które zachowują się zupełnie inaczej w zależności od metody parzenia. Jej bogaty, kwiatowo-owocowy profil daje wiele możliwości - od lekkich naparów herbacianych, po złożone cytrusowe espresso. Kawa, która potrafi zaskoczyć i zachwycić.

Co tu wsypaliśmy?

100%

Arabica

Etiopia Yirgacheffe

kraj pochodzenia

Etiopia

region

Yirgacheffe

odmiana

Typica

metoda obróbki

na mokro

wysokość

1800 - 2100 m n.p.m

stopień palenia

średni

Profil sensoryczny

profil palenia - ikona

średni

profil palenia

kwasowość - ikona

3/5

kwasowość

słodycz - ikona

3/5

słodycz

intensywność- ikona

3/5

intensywność

Yirga w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?

  • Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – tu dużo zależy od stopnia mielenia i intensywności. Możesz uzyskać delikatną herbacianą kawkę, a mogą też zaskoczyć Cię mocno cytrusowe akcenty. To zależy :D
  • Cappuccino, latte – w klasycznym espresso dominują cytrusowe nuty, jeśli więc połączysz je ze sporą dawką mleka uzyskasz nieoczywisty mix.
  • Espresso - inne espresso, niż te, które znasz wakacji we Włoszech. Kwasowość cytrusów jest wysoka, ale czysta i elegancka.
  • Dripper - stworzona do parzenia w V60. Zachwyca czystym, herbacianym smakiem z kwasowością cytryny i aromatem jaśminu.
  • Aeropress - alternatywa na całego. Skoncentrowany smak z nutami czerwonej porzeczki i żurawiny. Żywa kwasowość i gładkie body.
Wskazówka
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
Kubek z kawą Kubek z kawą
nuty smakowe Etiopia Yirgacheffe

Nuty smakowe

 

  • cytrusy
  • jaśmin
  • akcenty herbaciane

Oddychaj! K*wa Mać

Wypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.

I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.

Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. Kawa Mać!

Opakowanie z otworem wentylacyjnym

Opinie o produkcie

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie